У Тернополі говорили про українок не з квітами, а зі зброєю в руках (фоторепортаж)

Сьогодні, 13 березня, у Тернополі презентували комплект марок від «Укрпошти», на яких зображені відважні і сильні українські жінки. Вони служили як рядові солдати-добровольці, офіцери та навіть у кавалерії.

На замовлення історика Сергія Ткачова «Укрпошта» випустила комплект марок з портретами десяти українок. Тому відтепер історії про відважних і сильних жінок, котрі служили в українських військових формуваннях на початку ХХ століття, зможуть почути в різних куточках нашої країни та по всьому світу.

– Ми планомірно займаємося популяризацією України, зокрема під час такого цікавого періоду як Перша світова війна, який займає особливе місце в цілому світі, – зазначає Сергій Ткачов. – На жаль, про участь українців і місце України майже не говорять, тому ми взяли на себе цю місію – нелегку, але почесну. Зображені українки служили в Українському січовому стрілецтві та Українській галицькій армії не лише звично як медсестри чи санітарки, але як рядові солдати-добровольці, офіцери та навіть у кавалерії.  

IMG_6746
IMG_6746

IMG_6749
IMG_6749

Портрети цих жінок намалювала тернополянка Марічка Юрчак. За допомогою цього маленького поштового знаку вона зуміла розповісти великі історії.

– Оскільки я історик за освітою, мені дуже цікаво було дізнаватися про цих героїнь і я захоплена наскільки це були цікаві і сміливі жінки, – розповіла Марічка Юрчак. – Відомостей про цих людей було дуже мало. До прикладу, я не знала, який в них був колір волосся чи очей, тому я малювала аквареллю і різними відтінками одного кольору. Сепія на цих зображеннях апелює до старовини.

IMG_6743
IMG_6743

IMG_6741
IMG_6741

До слова, на марках зображені і жінки, які безпосередньо пов’язані з Тернопільщиною. Наприклад, Ольга Підвисоцька, яка народилася в Чорткові. Інші з них також побували в ході військових дій та залишили безпосередній слід пов’язаний з нашим краєм.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео