Проведення виборів чесно та прозоро: громадські організації підписали меморандум (фото, відео)

Тернопільські громадські організації підписали меморандум, яким зголосилися слідкувати за проходженням президентських та парламентських виборів та розкриття виборчого процесу, аби забезпечити проведення чесного та прозорого волевиявлення жителями області.

Окрім того, представники організацій зустрілися, аби обговорити питання участі молоді у виборах, бо саме вони найбільше не долучаються до голосування. Щоб закликати молодь прийти на вибори, ГО області працюватимуть разом для кращого інформування.

– Так відбулося, що цьогоріч на нас чекають вибори президента та парламенту і саме від них залежить, як ми будемо жити наступні п’ять років. Тому й важливо, якою буде наша позиція, як пройдуть вибори та який буде результат. Дуже хочеться, щоб усе пройшло прозоро, без фальсифікації та чесно, – зауважує голова ТО «Нівроку» Олександр Домбровський. – Для цього ми розпочинаємо великий проект, який має вирішити декілька важливих речей: забезпечення чесних виборів, підготовка великої групи спостерігачів та проведення великої інформаційної кампанії для молоді.

У більшості робота учасників нового проекту зосередиться на парламентських виборах, проте частина із поставлених завдань відбудеться і на виборах президента, до яких залишилося не багато часу. Для того, аби таку велику роботу вдалося провести ефективно, до неї долучилися вісім громадських організацій Тернопілля, які погодилися забезпечувати координування виборів та попередження маніпуляцій під час їх проведення.

Перед підписанням меморандуму коаліції громадських організацій «За чесні та прозорі вибори» представники висловилися щодо актуальності такого документу.

– Очевидно що жодна організація, якою потужною вона не була б, не зможе сама перекрити усю область і проводити якісне спостереження на всіх дільницях. І чим більше організації буде долучатися до цього, тим краще вдасться провести спостереження, – каже громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області Ольга Мазаєва. – Окрім того, зараз виникла серйозна проблема, оскільки багато людей не планують брати участь у виборах. Особливо це стосується молоді, до якої я хочу звернутися, аби вони взяли участь у голосуванні. Бо поки молодь не активна, вона не буде цікавою для нашої влади і її інтереси, проблеми не будуть враховані. Я хочу, щоб молодь змінила свою точку зору і зрозуміла, що їхнє майбутнє у їхніх руках і чим активніші вони будуть на виборах, тим більше влада та держава звертатиме на них увагу, – додає Ольга Мазаєва.

 

2
2

– Це дуже добра ініціатива, оскільки перед виборами наростає відчуття напруження. І постає, ще одна проблема – небезпека, що у день виборів щось може бути не так. І ми маємо слідкувати за тим, що відбувається на реальних місцях за допомогою спостерігачів. Тому велика подяка тим організаціям, які зареєструвалися для отримання статусу спостерігачів на виборах, – висловився виконуючий обов’язки голови ГО «Прогресивні люди» Іван Сороколіт.

 

3
3

– Хочу сказати від нашої організації, що ми навіть не вагалися, чи підписувати меморандум. Однозначно, ми його підписуємо. Тому що вибори, які відбудуться в країні, – це події, що мають хвилювати кожного громадянина. Бо ми вибираємо тих, хто буде розпоряджатися нашими податками і хто буде їх витрачати на наше благо. Тому, щоб цей процес відбувся чесно і без якихось маніпуляцій, ми долучилися до цього, – зауважив представник ГО «ВО «Автомайдан» Тернопільський осередок Павло Іванечко.

Окрім того, меморандум підписали такі громадські організації: «Центр громадського моніторингу та аналітики», «Всеукраїнський центр по боротьбі з корупцією», «Гуртом!», які зобов’язалися вести спостереження за виборами та інформувати громадян і поліцію про можливі порушення, аби голосування пройшло чесно і прозоро.

4
4

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото та відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео