Мрії без бар'єрів Андрія Ткачева

53155214_350567272214618_9143423973713772544_o

Андрій Ткачев із Білокриниці Кременецького району має лише дві цілком приземлені і невибагливі, як для двадцятивосьмирічного хлопця, мрії – покращити здоров’я і знайти постійну роботу.

Величезних прибутків він не хоче, лише щоб вистачило на хліб і до хліба. Головне – мати спілкування і почуватися потрібним для суспільства. Зрештою, це не лише Андрієві бажання. Про таке мріють усі люди з інвалідністю, які через неї позбавлені звичайних благ, досяжних іншим людям.

Про діагноз, який ще у дитинстві встановили лікарі нашому співрозмовникові, Андрій воліє не говорити. Каже, не пам’ятає, як він називається і не хоче на ньому «зациклюватися», адже потрібно бути оптимістом і думати лише про хороше. Зрештою, таким позитивним і щирим Андрій Ткачев і є у житті. А ще він товариський, комунікабельний і надзвичайно начитаний.

– Вільного часу у мене дуже багато, – розповідає хлопець Любові Тимчук для газети «Сільський господар плюс». – Тому часто ходжу у бібліотеку за новими, ще непрочитаними книгами. Найбільше люблю пригоди і фентезі. Часто за рекомендацією лікарів читаю вголос. Це дозволяє розслабити голосові зв’язки.

Окрім того, Андрій займається спортом. Фізичні навантаження йому подобаються і водночас приносять користь. Нещодавно хлопець придбав собі гантелі, і з їхньою допомогою зміцнює частково паралізовані м’язи рук та ніг. Також він займається на тренажерах і приходить на оздоровчий масаж до реабілітаційного центру у Кременці. Тут він знайшов нових друзів і щиру підтримку волонтерів, які йому допомагають. Їх усіх об’єднує не лише спільна проблема зі здоров’ям, а й робота, яку започаткували порівняно недавно.

Більше року тому Андрій Ткачев почав працювати у проекті, створеному для молоді із вадами здоров’я – еко-майстерні, в якій виготовляють аксесуари з екологічно чистих матеріалів. Це – сумки, вироби з фетру, ялинкові прикраси та інші речі. Деякі з них виробникам вдається продавати. Заробляють на них, щоправда, небагато. Перед Новим роком, наприклад, отримали по 400 гривень.

– Для здорової людини, яка ходить на роботу, – це копійки, – розповідає Андрій, – а для нас ці гроші багато важать, хоча насправді їх дуже мало, бо живемо на мізерні пенсії та кошти батьків, які теж дуже часто невеликі.

Та попри постійні потреби у лікуванні та витрати на життя, наш співрозмовник не розчаровується, адже мати роботу для нього – це не лише можливість заробити, а щось більше – спілкування із людьми. Щоби це все мати, свого часу Андрій доклав чимало зусиль, здобувши дві освіти. Він отримав спеціальність ландшафтного дизайнера та оператора комп’ютерного набору. Проте, у жодній із них себе не реалізував, адже реалії життя набагато жорстокіші, ніж цього хотілось би і знайти роботу людині з інвалідністю надзвичайно важко. Натомість наш співрозмовник щиро радіє, коли бачить, як по Кременці ходять люди з еко-сумками, до створення яких він активно долучився. Відчуття потрібності гріє йому душу і попри всі труднощі життя Андрій Ткачев сподівається реалізуватися сповна, стати самодостатнім і незалежним від жодних обставин.

Любов ТИМЧУК

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео