Олег Снітовський

Історик-літератор з Тернопільщини відкрив перед земляками своє сокровенне (фоторепортаж)

Заставка01

У Теребовлі відбувся творчий вечір історика, краєзнавця, літератора, громадського діяча Леона Городиського «Пам’ятаю і люблю»

У затишній залі медіа-центру (керівник проекту - Ілона Козар), де відбувалася презентація, її організатор і ведуча Марія Резнік з Територіального центру надання соціальних послуг одразу ж задала душевно-домашній, довірливий тон імпрези.

01
01

А прологом до неї стала пісня, що прозвучала на слова Леона Городиського у виконанні місцевого співака Ігоря Бойчука. Ведуча коротко розповіла про дитячі роки пана Леона, який народився у селі Стара Брикуля на Теребовлянщині. Згодом він пішов в армію, потім - навчання в Івано-Франківському педагогічному інституті, праця вчителя історії та правознавства у школах Теребовлянського району, зокрема, у Теребовлянській гімназії. Вихованці Леона Леоновича не раз ставали переможцями та призерами районних та обласних олімпіад, лауреатами всеукраїнських конкурсів із написання науково-дослідницьких робіт на історико-краєзнавчу тематику.

02
02

03
03

А сам пан Леон - один із авторів популярної книги «Мандрівка по Теребовлі і Теребовлянщині».

У творчому доробку Леона Леоновича - три поетичні збірки. І кожна з них – роздуми про те, що для автора є сокровенним: кохання, любов до батьків, рідного краю, куточки природи, біль за трагічні сторінки нашої історії, віра у добро. Все це увібрали в собі поетичні збірки «Сльоза тремтить краплиною роси», «Пам’ятаю та люблю» та «На перехресті мрій і сподівань», яка незабаром побачить світ.

А надихнула Леона Городиського на написання поезії лірика Сергія Єсеніна, творчість Ліни Костенко.

04
04

Цього вечора звучали вірші у не тільки у виконанні організаторів зустріч із літератором, але й сам автор зачитував свої поетичні рядки, які щораз глибоко зворушували присутніх у залі. Особливої, душевної атмосфери надали літературній імпрезі моменти, коли щораз звучали пісні на слова Леона Городиського, зокрема й ті, які виконували шанувальники його таланту. Серед них і Володимир Герасименко, керівник гурту «Степівчанка» із міста Долинська, що поблизу Кропивницького. Пан Володимир через соціальні мережі привітав Леона Городиського і виконав ліричну пісню на його слова. Органічно впліталися у канву творчого вечора й віршовані рядки, покладені на музику заслуженого працівника культури Василя Сороки у виконанні заслуженого працівника культури, викладача Теребовлянського коледжу культури і мистецтв Івана Громика.

05
05

06
06

Наприкінці поетичної зустрічі було сказано багато щирих слів на адресу Леона Леоновича Городиського від його рідних, близьких, друзів, однокласників. Усі вони бажали пану Леону творчого довголіття, нових цікавих знахідок, що стосуються історії рідного краю та хвилюючих поетичних рядків, які б і надалі глибоко западали у душі читачів.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео