Сома Морґенштерн і його Тернопіль минулого століття

54257012_2238236566214605_4575794492858171392_n

Із книжки «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині» Соми Морґенштерна можна дізнатись про сільське середовище Поділля та Галичини в кінці дев’ятнадцятого – на початку двадцятого століття, а також про життя Тернополя початку минулого століття.

Цей автор — відомий у світі письменник, про якого в Україні лише починають дізнаватись. Книжку «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині», що вийшла у видавництві «21» за підтримки Державної канцелярії Австрійської республіки, цими днями презентували у тернопільській книгарні «Є». У заході взяли участь перекладачка Галина Петросаняк і австрійський дослідник життя і творчості Соми Морґенштерна Ґеорґ Дейч. Модерував розмову Юрій Матевощук.

— «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині» — це автобіографічний твір, що охоплює події від приблизно кінця дев’ятнадцятого століття до 1914 року. Він буде особливо цікавий мешканцям Тернопільщини, адже значна частина автобіографії присвячена саме цій землі, — розповідає Галина Петросаняк. — Сома Морґенштерн народився в Буданові 3 травня 1890 року, дитинство провів у кількох селах Теребовлянського району, адже його батько був управителем кількох тамтешніх фільварків. У книжці письменник згадує багато з них, проте називає не всі. Це своєрідний квест — зрозуміти, який населений пункт він описує. Цікаво, що перша мова, котру він вивчив, — українська. Її пізнав від своєї годувальниці. Потім, коли вивчив інші вісім мов, твердив, що ними розмовляє з українським акцентом. У 1904–1912 роках Сома Морґенштерн навчався у польській гімназії Тернополя. У спогадах виписує устрій навчального закладу, своїх вчителів. Історії про тернопільський період сповнені любові, мудрості й гумору. Їх головними героями є родичі й односельці автора: українці, євреї, поляки. Письменник згадує про великі й дрібні події того часу: перший селянський страйк в одному із сіл, прокладання залізничної колії, перший політ аероплана над Тернополем, приїзд до Тернополя сенсаційного цирку Буффало Білла…

morgen_3_1.300x300
morgen_3_1.300x300

У Тернополі починається його захоплення театром. Сома Морґенштерн розповідає про улюблені трупи й акторів, виступи артистів. До речі, саме в Тернополі він побачив першу оперу, шедевр, який на все життя залишився одним із його найулюбленіших — «Казки Гофмана» Жака Оффенбаха.

Над своєю автобіографією Сома Морґенштерн почав працювати 1955 року і продовжував роботу аж до смерті. Попри велику відстань у часі, написана книжка, як відзначає перекладачка, з безліччю деталей, з великою любов’ю, приязню, щирістю.

Біографія письменника складна. Ґеорґ Дейч відзначив, що свою батьківщину Сома Морґенштерн втрачав двічі — вперше 1914 року, коли покинув Галичину, яку дуже любив. І вдруге, коли покинув Відень. Він змушений був це зробити під час аншлюсу Австрії до нацистської Німеччини 1938 року. Тоді з тисячами інших був змушений тікати до Парижа. Втеча була настільки раптовою, що Сома Морґенштерн навіть не зміг взяти з собою жінку та сина — вони змушені були залишитися у Відні через хворобу сина. Родина возз'єдналась лише через сім років. Після багатьох інтернувань і втечі окупованою Францією, у квітні 1941 року письменник врешті зміг дістатися до Нью-Йорка. До речі, хоч він і володів англійською, писав лише німецькою, нею ж власне написана книжка «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині». Помер Сома Морґенштерн 17 квітня 1976 року в лікарні Рузвельта у Нью-Йорку.

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото Юрія ДІГАЯ

Вибір читачів за тиждень

Відео