Оксана Бучко

Без достатньої суми тернополянам не перетнути кордон з Польщею

pieniadze_banknoty_min

Пройшовши контроль з української сторони на польському кордоні, тернополяни повинні бути готовими показати свої фінанси. Польські прикордонники все частіше відтепер не пропускають нагоди перевірити платоспроможність під час виникнення проблем в іноземців на території країни, зокрема потреби медичної допомоги. У залежності від терміну поїздки сума буде стартувати від 500 злотих.

Гроші краще підготувати у готівці. В іншому випадку потрібно мати документальне підтвердження наявності коштів.

Якщо поїздка в Польщу коротка – не більше 4 днів, потрібно 300 злотих на проживання і харчування (або еквівалент цієї суми в іноземній валюті), також 200 злотих – на  покриття транзиту та виїзду з Польщі, пише vsetutpl.com базуючись на документах gov.pl.

Якщо ж перебувати в Польщі запланували більше, ніж чотири дні, із собою слід мати не менше 75 злотих на кожен день перебування або еквівалент цієї суми в іноземній валюті.

У разі відсутності готівки, підтвердити наявність коштів можна:

1. на проживання та харчування на території Республіки Польща:

- дорожні чеки;

- кредитна картка, яку іноземець зможе використовувати на території Польщі, разом з випискою ліміту по кредитній карті;

- платіжна карта, якою іноземець зможе скористатися на території Польщі, а також свідоцтво про поточний стан рахунку або поточна виписка з історії рахунку;

- довідка про володіння грошима в банку або ощадно-кредитній касі, що має представництво в Польщі, з печаткою і підписом уповноваженого працівника цього банку або ощадно-кредитної каси, видана не раніше, ніж за один місяць до перетину кордону;

- оригінал запрошення, про яке йдеться в статті 16 пункті 1 Законодавства Польщі про іноземців від 13 червня 2003 року.

2. на транзит і виїзд з території Республіки Польща:

- підтвердження володіння коштами на покриття транзиту та виїзду з Польщі, або наявний зворотний квиток на подорож в країну походження або в іншу країну. Мінімальна сума грошей для підтвердження володіння коштами на покриття транзиту та виїзду з Польщі, котру іноземець повинен мати при перетині кордону до Польщі становить:

1) 200 злотих, якщо ви приїхали з країни, сусідньої з Польщею (Україна, Білорусь і т. д.);

2) 500 злотих, якщо ви громадянин держави-члена Європейського союзу;

3) 2500 золотих, якщо ви приїхали з країни, яка не є членом Європейського Союзу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео