У Тернополі представили методологію «Оцінювання якості місцевих бюджетних програм»

IMG_3959 (1)

Бюджет міста – це кошти, які мають  вирішити певні завдання та задовільнити потреби у різних сферах суспільного життя. Формується такий кошторис у ході бюджетного процесу порядку складання, розгляду, затвердження та виконання плану доходів та видатків країни, області, міста, населеного пункту. Регулюють  виконання  запланованого у бюджеті бюджетні програми сукупність конкретних заходів та дій для досягнення конкретної мети у певній сфері.

Щоб проінформувати громадян, наскільки у Тернополі реалізовано бюджетні програми та як пересічні мешканці можуть долучитися до контролю за їхнім виконанням, ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики» організував 15 березня у Тернопільському прес-клубі презентацію результатів аналізу бюджетних програм Тернополя. Спікерами заходу були представник «Коаліції реформ Богуславщини» та Максим Макар, юрист «Центру громадського моніторингу та аналітики» .

IMG_3955
IMG_3955

– Під час дослідження було використано 3 групи індикаторів, а саме, індикатори  за якістю планування, виконання та звітування і контролю. Джерелами для отримання інформації слугували відповіді на інформаційні запити, опитування головного розпорядника бюджетних коштів (ГРБК)  та жителів громади та аналіз сайту ГРБК (сайт міськради), розповів Максим Макар. – Плануємо у 2019 році провести більш обширний та грунтовний  аналіз бюджетних програм, а також доопрацювати методологію аналізу.

Дослідження показало, що в середньому Тернопіль виконує бюджетні програми на 75% і за градацією оцінювання займає середній рівень. Також, відповідно до здійсненого моніторингу, було розроблено систему рекомендацій для покращення виконання програм. До прикладу, при аналізі програми «Керівництво і управління у відповідній сфері у містах (місті Києві), селищах, селах, об'єднаних територіальних громадах» рекомендовано було при формуванні бюджетних запитів та програм залучати позабюджетні кошти, проводити та публікувати проміжні оцінки виконання показників якості та ефективності бюджетної програми по закінченні другого кварталу і додати до посадових обов'язків одного з працівників ГРБК зобов'язання щодо моніторингу виконання індикаторів бюджетних програм даного ГРБК.

IMG_3968
IMG_3968

Слід звернути увагу і на те, що представлена методологія є універсальною і може використовуватись всіма містами.

Ознайомитися із методологією дослідження якості бюджетних програм можна за посиланням.

Даний захід реалізовано  в рамках проекту, який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки МЗС Королівства Норвегії.

Вибір читачів за тиждень

Відео