Орест Сарматський

Вчені з’ясували, що допомагає збільшити надої корів (Агроновини)

1901 (Copy)

У США провели експеримент, аби з’ясувати, як на корів впливає застосування щіток-чесалок. Результати показати, що надої збільшуються на 1 кг на добу (3,5%), а кількість захворювань на клінічний мастит зменшується.

Про це пише  «Агро-Центр».

Для проведення експерименту, тварин розділили на дві групи. В контрольній групі щітки взагалі не застосовувалися, в експериментальній встановили маятникові щітки та спостерігали за результатами протягом шести місяців.

У корів, що були в корівнику зі щіткою, продуктивність виросла на 3,5%, а випадки виникнення клінічного маститу, зменшилися на 34%. Учені вважають, що масажний ефект щітки покращує кровообіг через вим’я, а це означає, що зменшується ймовірність виникнення застійних явищ, які призводять до маститу.

Молодняку також не слід обмежувати доступ до щітки – телята також мають потребу в чуханні. Щітка допомагає молодій тварині швидше та з меншим стресом соціалізуватися. Захист від паразитів також є актуальним. Задоволене теля швидше росте, краще набирає вагу й потенційно здатне раніше увійти в репродуктивний вік.

Для телят передбачені окремі щітки-чесалки з іншою жорсткістю та довжиною щетини. Доступ до «дорослих» моделей телятам має бути обмежений.

Фермери взялися виробляти паливні брикети з виноградної лози

1902 (Copy)
1902 (Copy)

Незабаром у Музиківці Херсонської області запрацює цех, на якому вироблятимуть залишки обрізаної виноградної лози на паливні брикети. Раніше виноградну лозу просто спалювали, забруднюючи повітря, а тепер будуть виробляти корисне паливо, пише «Агро-Центр».

Якщо стартап буде успішним, то вивозити відходити візьмуться і у господарів маленьких садів і виноградників, змінюючи сировину на готову продукцію.

Триста тонн брикетів на місяць готові випускати підприємливі фермери. А жителі Музиківської ОТГ також хочуть купувати екологічно чисті паливні брикети від власного виробника.

Тільки для обігріву шкіл в Музиківці і Східному щомісяця потрібно 630 тонн твердого палива. Так що власний цех з виробництва палива жителям Музиківки до душі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео