Тамара Коблик

20 березня в історії Тернопільщини

20

Цього дня народилися:

економіст, юрист, журналіст, громадський діяч Олег Боберський (1976, смт Підволочиськ);

Результат пошуку зображень за запитом "Олег Боберський"

правник, педагог, громадський діяч Володимир Гаврилишин (1946, м-ко, нині смт Коропець Монастириського району);

педагог, громадський діяч Ярослав Галяс (1931, с. Стрілківці, нині Борщівського району - 2015);

народний депутат України Тарас Пастух (1978, м.Тернопіль).

Результат пошуку зображень за запитом "Тарас Пастух"

громадська діячка Уляна Сітницька (1909, м. Тернопіль – 14. 10. 1991, м. Львів);

вчена в галузі геології, педагог Ольга Турик (1933, с. Шумбар, нині Шумського району);

релігійний діяч Павло Шиманський (1896,с. Залав’є, нині Теребовлянського району – 05. 03. 1967, м. Парма, Італія).

Цей день в історії Тернопілля:

20 березня 1944 року – при виконкомі Тернопільської облради депутатів трудящих створено госпрозрахункове об’єднання підприємств місцевої промисловості, що працюють на місцевій сировині та відходах.

20 березня 1950 року - Тернопільський обласний суд звинуватив підпільного священика УГКЦ  о.Григорія Миськіва у проведенні антирадянської агітації та засудив на 25 років виправно-трудових таборів. Покарання о.Григорій відбував у м.Воркута і Башкирській АРСР. 25 серпня 1956 р. о. Григорія все ж таки звільнили з виправно-трудового табору через хворобу. У 2007 р. о.Григорій Миськів відійшов у вічність.

20 березня 1952 року - сформовано окрему 7 команду в місті Тернопіль для виконання завдань служби конвоювання. Згодом її було реорганізовано у 4 окрему конвойну роту, стрілецький батальйон Галицької бригади внутрішніх військ МВС України.

20 березня 1975 року - в м.Філадельфія (США) помер український актор, режисер, уродженець с.Нове Село Підволочиського району Богдан Паздрій. Працював у західноукраїнських театрах. Від 1950 - у США; актор і режисер колективу «Театр у п'ятницю» (м.Філадельфія). Зіграв у 30 оперетах, більш як 100 драмах і комедіях.

20 березня 1981 року - Тернопільську реалбазу хлібопродуктів перейменовано на Тернопільський комбінат хлібопродуктів.

20 березня 2014 року - російські окупаційні війська захопили  багатоцільовий корабель прибережної дії Військово-Морських Сил України корвет «Тернопіль» (на фото).

Сьогодні – День весняного рівнодення.

Весняне рівнодення - одне з найунікальніших явищ природи, суть якого, кажучи науковою мовою, зводиться до того, що «в момент рівнодення центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор».

Кожного року на день весняного рівнодення припадає Міжнародний день астрології. Це свято щорічно відзначається не тільки вченими, які займаються дослідженнями з астрології, а й простими любителями різних астрологічних прогнозів і теорій.

Щороку дата святкування змінюється в залежності від того, на який день припадає весняне рівнодення. У більшості випадків свято відзначається 20 або 21 березня, але іноді рівнодення випадає на 19 березня. Саме з весняного рівнодення починається астрологічний рік. Тоді в свої сили вступає знак Овна.

Дане свято відзначають люди, які вірять в дію зірок на зовнішній і внутрішній світ людини. Перші астрологи з'явилися на нашій планеті ще в глибоку давнину. Тоді ця наука тісно перепліталася з міфологією. За багато століть астрологія переживала як загальне визнання, так і глузування.

В сучасному світі до астрологів прислухаються все більше і більше людей. Це властиво навіть політикам і впливовим бізнесменам. Тому традиції астрології з кожним роком тільки міцнішають.

У 2012 році ООН проголосила 20 березня Міжнародним днем щастя з метою підтримати ідею про те, що прагнення до щастя є загальним почуттям для всіх людей нашої планети.

У всьому світі 20 березня, з ініціативи ООН, святкується День Землі (англ. Earth Day).

Найтвердіша речовина в людському тілі - зубна емаль. До речі, назва «молочні зуби» придумав Гіппократ, який був переконаний, що найперші зуби дитини формуються з молока.

Люди, які чистять зуби три рази на день, рідше страждають від надмірної ваги. До такого висновку прийшли японські вчені. Як повідомляється, вони вивчили спосіб життя 14 тис. людей.

Людський язик - це єдиний м’яз, котрий не прикріплений по обидва боки і вважається найбільш гнучкою і рухливою частиною тіла, причому кожен язик унікальний, як відбитки пальців, однакових не існує.

Жінки на 20% краще за чоловіків розрізняють солодкий смак, вони також на 10% є більш чутливими до кислої їжі. Цей факт пояснюється фізіологією організму. У жінок більше смакових рецепторів, тому основна частина жіночого населення Землі любить цукерки, тістечка та інші солодощі.

На язику розташовуються смакові сосочки, в кожному з яких знаходиться близько 100 клітин-рецепторів, вони живуть в середньому до 10 днів, після чого замінюються новими. Тому протягом життя людина може відчувати смак однієї і тієї ж їжі по-різному. Смакові рецептори розташовані не тільки на язику. Близько 10% таких рецепторів розташовуються на внутрішній стороні щік і піднебінні.

Більш ніж 90% людей у світі страждають через ті чи інші стоматологічні захворювання. Багато захворювань безпосередньо пов’язані зі здоров’ям порожнини рота. Серед них група серцево-судинних захворювань, остеопороз і діабет.

Рішення про створення Всесвітнього дня здоров’я ротової порожнини було прийнято Всесвітньої стоматологічної федерацією (FDI) на щорічному Всесвітньому стоматологічному конгресі (AWDC), який відбувся в Дубаї в 2007 році. Дата, 12 вересня, була обрана на честь дня народження засновника FDI Чарльза Годона.

Станом на 2013 рік, Всесвітній день здоров’я ротової порожнини став відзначатися 20 березня. Первісна дата, 12 вересня, була перенесена після прийняття відповідного рішення чергового Конгресу, що відбувся в Гонконзі і подальшої публікації переглянутої Заяви про політику FDI.

Мета цієї календарної події - використати 20 березня як можливість для додаткового проведення заходів та ініціатив, спрямованих на підвищення інформованості широкої громадськості в питаннях гігієни порожнини рота, а також розширення наукової бази з вивчення впливу захворювань порожнини рота на загальний стан здоров’я і розробка ефективних методів профілактики.

Всесвітній день здоров’я ротової порожнини

Іменини сьогодні святкують Василь, Павло, Євген і Нестор.

Вибір читачів за тиждень

Відео