Віра Олександрович

Посеред Тернополя скоро приземлиться справжній Ангел (фото, відео)

«Про що ця вистава? Про 100-відсоткову віру! – каже режисер постановник, народний артист України Олег Мосійчук про «Вуйця з крилами». – Якщо ця віра є, тоді у світі творяться дива!».

Кореспондент «Терену» побував за лаштунками Тернопільського академічного драматичного театру ім. Т. Шевченка. І зміг підгледіти, як доброта, віра у диво і власні сили, виявляються набагато сильнішими за байдужість, дурість і жорстокість. Решта тернопільських театралів зможуть пересвідчитися у цьому уже незабаром (див. довідку внизу).

Мосійчук
Мосійчук

Власне, «Вуйцьо з крилами» – це комедія-притча, поставлена за мотивами Габріеля Маркеса. Втім, письменник Олександр Гаврош зробив власну інтерпретацію цього твору. Картинка на сцені переносить нас на Закарпаття. За сюжетом – на обійсті бідної родини з'являється дивний персонаж – із білими крилами. Хто це: ангел чи нечистий дух? У кожного в селі – своя версія. Через що й виникає конфлікт. Однак більше ані актори, ані режисер не розповіли. Тримають інтригу, аби глядач не втратив інтерес до постановки.

Що цікаво, виставу «Вуйцьо з крилами» вже ставили у Закарпатському академічному муздрамтеатрі ім. Братів Шерегіїв. Проте Олег Мосійчук висловив сподівання, що тернопільська постановка буде на кілька щаблів кращою. Тим паче, наш творчий колектив додав своїх «ноток» у полотно п’єси.

Закарпатську глибинку на сцені нашого театру відтворюватимуть майже всі актори, адже у постановці задіяли фактично увесь творчий колектив. Головного героя – Івана – гратиме заслужений артист Микола Бажанов.

Ангел1
Ангел1

Марію – народна артистка Ярослава Мосійчук. Найромантичніший образ Христинки доручили молодій актрисі Оксані Яцишин. Ну, а вуйцьом чи-то Ангелом випало бути актору Євгену Лаціку. Чому? Олег Мосійчук відповів коротко: «Бо він – класний актор!».

Конфлікт у п’єсі ґрунтується довкола дивної «істоти з крилами», яка падає на обійстя бідної родини. І до речі, в цього персонажа фактично немає слів. Він розмовляє на «небесній мові».

У «Вуйці з крилами» ми побачимо і звичайних селян, і ворожку Моргіту (народна артистка Люся Давидко), і священика (Микола Ткачев), і науковців (Сергій Андрушко і народний артист В’ячеслав Хім’як), і голову громади (Ігор Сачко), і дільничного (Ігор Наконечний). Причому сатиричні сцени чергуватимуться із драматичними і навіть містичними.

Гостроти постановці додають сцени із духами гір, які ще більше заплутують глядача і він не може відповісти: «Перед ним таки янгол чи нечистий?». А все тому, що наш світ – жорстокий і прагматичний, тож в ньому не залишається віри у щось світле, небесне, тобто справжнє диво. «Вуйцьо з крилами» – постановка про наше із вами життя, всю його абсурдність, порушує проблеми поверхневої релігійності, заробітчанства, псевдонауки тощо.

До слова, автор п’єси Олександр Гаврош пообіцяв приїхати на прем‘єру, адже хоче сам оцінити експеримент, на який пішли тернополяни. Адже складне музичне оформлення постановки можна вважати оригінальним. Там навіть одну із відомих пісень Дзідзя примудрилися «вплести» у сюжет. Кажуть, що костюми – також будуть вражаючими. Наразі над ними майстри завершують роботу, тому актори проводять репетиції у звичайному одязі.

Попри всі перипетії, історія все-таки закінчиться «хеппі ендом». За задумом автора, це мало б нагадати людям, що у диво потрібно вірити. Лише тоді воно неодмінно станеться…

Ангел2
Ангел2

– На тлі сюжету, його часом навіть містичних перипетій врешті стає зрозуміло, що той Незнайомець – це щось світле, послане нам, щоб ми змінилися, – додає Олег Мосійчук. – Щоб ми перегорнули щось у своєму житті…

Фото і відео авторки

Довідка. Прем’єру покажуть 27, 28, 30, 31 березня, а також – 3, 6 і 14 квітня. Початок - о 19 год. Тривалість вистави «Вуйцьо з крилами» - 2 год 20 хв. Про квитки можна запитувати у касі театру за номером - (0352) 52-40-66.

Вибір читачів за тиждень

Відео