Орест Сарматський

Президент у Тернополі перед образами офіційно підтвердив те, про що говорили минулого тижня (фоторепортаж)

Президент України Петро Порошенко у Тернополі офіційно  повідомив про передачу монастирських келій катедри у користування Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Минулого тижня останні документи із Тернопільського облдержархіву покинули монаші келії катедри і переїхали у нове  приміщення. Подія, яка стала топ-новиною у Тернополі, та й в області.

А сьогодні сертифікат про офіційно передачу церкві комплексу монастирських келій, в яких десятиліттями розташовувався обласний архів під час робочої поїздки на Тернопільщину Президент України Петро Порошенко вручив керуючому справами Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ Василію Семенюку.

DSC00076 (Copy)
DSC00076 (Copy)

DSC00078 (Copy)
DSC00078 (Copy)

Урочиста подія відбулася в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії.

Перед цим Глава держави взяв участь у молебні за мир в Україні.

DSC00066 (Copy)
DSC00066 (Copy)

DSC00081 (Copy)
DSC00081 (Copy)

Звертаючись до присутніх священиків та вірян, Президент наголосив, що для нього велика честь бути тут у цьому храмі.

– Дякую жителям Тернополя за спільну молитву за наш народ, за його єдність і за благополуччя України. Дуже вдячний Українській греко-католицькій церкві та Православній Церкві України за постійну молитву за Україну. Дякую Богу за велику допомогу, яку він надав українському народу і українській нації, дякую всім, хто молився за надання Томосу українській церкві і знімає російське ярмо з української церкви і затверджує духовний фундамент для нашої гордої нації, – сказав Глава держави.

Отримуючи сертифікат про передачу у користування комплексу монастирських келій, владика Василій Семенюк розчулено сказав, що він і тисячі віруючих 30 років , коли будувалося нове приміщення архіву, чекав цієї події. Він подякував Главі державі і підкреслив, що те, що сталося – історична справедливість, яку нарешті відновлено.

_ORL0022 (Copy)
_ORL0022 (Copy)

_ORL0014 (Copy)
_ORL0014 (Copy)

Нагадаємо, що приміщення келій монастиря домініканців, разом із костелом (нині це – Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ)  – частина цілісного архітектурного комплексу, який будували у 1749-1779 роках. Починаючи із жовтня 1939 року в монастирських келіях розташовувався Державний архів Тернопільської області, фонди якого минулого тижня перевезено у нову будівлю.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео