Віра Олександрович

Майте на увазі: на Тернопільщині змінився прохідний поріг для «елітних» авто

avto

На Тернопільщині за елітні авто вже сплатили понад 712 тис. грн податку. Нічого дивного у цьому немає, адже у нашій області дійсно є дуже дорогі машини

Як повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області, ще й змінився прохідний поріг для «елітних» авто.

- Упродовж січня-лютого цього року платники податків Тернопілля сплатили 712,2 тис. грн транспортного податку, - звітують у податковій. - У порівнянні з аналогічним періодом торік надходження зросли на 251,6 тис. грн, або на 54,6%.

Майже 70% цієї суми спрямували суб’єкти підприємницької діяльності - юридичні особи. Вони сплатили 496,2 тис. грн транспортного платежу, а це – аж на 47,5 тис. грн більше, ніж очікували. До показника торішнього періоду це «плюс» 108,1 тис. грн, або 27,9%.

- Фізособи із початку 2019-го перерахували до бюджету 216,1 тис. грн транспортного податку, що перевищило очікувані надходження на 141,1 тис. грн, - кажуть у податковій. - У порівнянні з відповідним періодом 2018-го сплата зросла у півтора раза, або на 143,5 тис. грн.

Принагідно фіскали нагадали: у ст. 267 Податкового кодексу України (ПКУ) визначили, що об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) і середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Оскільки цьогоріч встановили новий розмір «мінімалки» – 4 173 грн, змінився і прохідний поріг для «елітних» автомобілів: тепер його розмір становить 1 млн 564 тис. 875 грн (або орієнтовно 55 888 доларів США – прим.). І платниками цього податку є власники саме таких автомобілів.

- Усі автомобілі (базові моделі), які є об’єктом оподаткування транспортним податком, входять до переліку, розміщеного на сайті Мінекономрозвитку, - пояснили у податковій. – Якщо у Переліку міститься транспортний засіб із параметрами, що відповідають базовій моделі автомобіля (з врахуванням округлення), то автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком.

Тож, якщо такої базової моделі автомобіля у Переліку немає, транспортний податок з нього сплачувати не треба. У такому випадку вважається, що його середньоринкова вартість дійсно стала меншою за 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео