Орест Сарматський

На Тернопільщині ретельно порахували, скільки тут є спортсменів та  фізкультурників (фоторепортаж)

На засіданні колегії облдержадміністрації йшлося про стан розвитку фізичної культури, спорту і реформу сільської медицини області.

03
03

Спочатку – цифри. Отож, 59 тис. 700 осіб. Саме стільки осіб в області  займаються фізичною культурою і спортом. Принаймні, про це сказав на колегії ОДА начальник обласного управління фізичної культури і спорту Віктор Мацикур.

07 (Copy)
07 (Copy)

За його словами, усіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи охоплено 43,1 тис. осіб, зокрема, в навчальних закладах – 18,9 тис. осіб, що становить 9,7% від загальної кількості. У дитячо-юнацьких спортивних школах області займається 9,4 тис. учнів. Проблемою залишається відсутність у більшості дитячо-юнацьких шкіл власних спортивних споруд, які для проведення навчально-тренувальних занять використовують спортивні бази загальноосвітніх шкіл та інших закладів.

04
04

Щороку проводяться спортивні ігри школярів серед учнів загальноосвітніх закладів області. Для учнів шкіл проведено фестивалі «Нащадки козацької слави», «Козацький гарт», «Ігри чемпіонів», для дітей – «Повір у себе», «Ти зможеш, якщо я зміг». З ініціативи Національного Олімпійського комітету України у навчальних закладах проведено Олімпійський урок та тиждень за участю провідних спортсменів – учасників Олімпійських Ігор. Традиційно проводяться спортивно-театралізовані свята з нагоди Дня фізичної культури і спорту, фестивалі «Тато, мама, я – спортивна сім’я» тощо. Також проводяться обласні спортивні ігри учнівської молоді серед профтехучилищ області, у яких бере участь близько 460 учнів.

Зупинився Віктор Мацикур і на проблемі збереження та покращення матеріально-технічної бази закладів.

– В області функціонують 26 стадіонів, майже 2 тис. площинних споруд, у тому числі майже 1 510 спортивних майданчиків, з них 72 зі штучним покриттям, 17 тенісних кортів, 466 футбольних полів, 15 плавальних басейнів, 441 спортивний зал.

До переліку баз олімпійської підготовки увійшли: Кременецький комплекс лижних трамплінів та навчально-спортивна база з біатлону «Колос», с. Підгороднє Тернопільського району, – сказав Віктор Мацикур.

За його інформацією, в рамках державної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України», яка фінансується за рахунок бюджетних коштів,  збудовано 11 спортивних майданчиків, на які було спрямовано 8,1 млн гривень.

Відмічалось, що незважаючи на певні позитивні зрушення, стан спортивних споруд вимагає покращення. На більшості споруд недостатньо створено необхідні умови для залучення населення до занять фізичною культурою і спортом. Потребує активізації пропаганда рухової активності та здорового способу життя. Невисокою залишається ефективність роботи більшості спортивних шкіл. Недостатньо уваги приділяється фізкультурно-оздоровчій роботі у виробничій сфері та з населенням в об’єднаних територіальних громадах.

06
06

Щодо подальшого розвитку сфери фізичної культури і спорту, то  Віктор Мацикур повідомив, що для цього упродовж 2019-2020 роки передбачено виділити 850 млн грн.

Під час засідання колегії ОДА начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук проінформував присутніх про стан медичної галузі.

09 (Copy)
09 (Copy)

Зокрема, він повідомив, що нині в області фінкціонує 36 закладів охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги. Усі вони підключені до електронної системи охорони здоров’я, перетворені на комунальні некомерційні підприємства.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео