У Чорткові придумали, як вирішити проблему зі сміттям

viber image 2019-03-26 , 14.56.04

Проблема культури поводження зі сміттям присутня у більшості українських міст, і Чортків – не виняток. Керівництво міста намагається знайти рецепт успіху у вирішенні проблеми. У цивілізованому світі давно діє система: «Плачу за те сміття, що продукую». Саме на такі принципи у близькому майбутньому повинен перейти Чортків, вважають у міськраді.

У листопаді минулого року члени виконавчого комітету прийняли рішення «Про організацію планово-подвірної системи збирання твердих побутових відходів на територіях приватної забудови міста Чорткова». Згідно з ним, кожен власник приватного будинку повинен закупити особистий контейнер для сміття, який буде розташований у нього на подвір’ї.

DSC_0059
DSC_0059

Пілотним районом обрали приватний сектор поруч з «Околицею», що налічує 330 дворів. Цей район обрали невипадково, адже там люди приносять найбільше негабаритного сміття, там найчастіше зустрічались випадки вандалізму – ламали баки, відкручували колеса, а також чимало жителів району, їдучи на роботу до Чорткова, викидали власне сміття у загальні баки.

Вартість одного баку варіюється від 700 до 1000 грн залежно від країни-виробника та якості матеріалу. Оскільки придбати контейнер за таку суму можуть собі дозволити не всі, у рамках Програми «Поводження з ТВП на території м. Чорткова на 2018-2020 рр.» міська рада через систему державних закупівель «ProZorro» закупила баки для пільгових категорій населення. Згідно з програмою, закуплено 100 сміттєвих контейнерів об’ємом 120 літрів, загальна вартість – 63 495 грн.

Сміттєвози забиратимуть тверді побутові відходи з баків в залежності від їх накопичення. Відповідно люди платитимуть лише за той об’єм сміття, котрий вони продукують. Для прикладу, якщо 120 літрів сміття забиратимуть раз у тиждень, то ціна за таку послугу становитиме 69,30 грн в місяць. Якщо ж ви забажаєте сортувати відходи, котрі йдуть на вторинну переробку, а це папір, скло – то просто покладіть їх в окремий пакет поруч із баком, їх безкоштовно заберуть у день вивезення.

DSC_0061
DSC_0061

Також наразі розробляється положення про вивезення негабаритних відходів. Придбавши талон у КП «Чортківський ККП», чортківчани зможуть легально позбутись відходів будівельних матеріалів, старих меблів, сухого листя та деревини. Після того комунальники, згідно з розробленим графіком, вивезуть ваші відходи на місце утилізації.

Це єдиний метод зробити Чортків чистим та охайним. Бо теперішня ситуація із вивезенням сміття неприпустима: лише 70% (15 300 осіб) чортківчан уклали договори на вивезення відходів із ПП «Катруб», з яких орієнтовно 70% вчасно оплачують послуги. Відтак є декілька причин часто переповнених баків:

- люди не оплачують послуги, але сміття викидають;

- платять за один об’єм продукованого сміття, а викидають значно більше. Місячна норма накопичення сміття на одну людину у багатоквартирному будинку – 0,143 м³ (18,92 грн), у приватному секторі – 0,15 м³ (19,99 грн);

- невчасно оплачують послуги, внаслідок чого збивається графік вивезення.

Запровадивши планово-подвірну систему збирання твердих побутових відходів у приватному секторі, на кожне подвір’я багатоквартирного будинку теж ставитимуть контейнер. Лише тоді, коли люди самостійно нестимуть відповідальність за облаштування майданчика для сміттєвих баків, за дотримання чистоти цієї ділянки, можна буде розраховувати на бережне й охайне ставлення до майна та до теми сміття загалом.

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео