Віра Олександрович

Для декого на Тернопільщині все вирішують 10 календарних днів

Іванчишина

Який штраф доведеться сплатити за неподання або несвоєчасне подання звіту про використання доходів неприбутковою організацією? Чи треба повідомляти про зміну місцезнаходження, тобто – переїзд неприбуткової організації?

На ці та інші запитання відповіла заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податку на прибуток, взаємодії із питань трансфертного ціноутворення і моніторингу звітності управління податків і зборів із юридичних осіб Головного управління ДФС в області Алла Іванчишина.

Нагадаємо, неприбуткова організація (некомерційна організація), скорочено НПО — це юридична особа, метою діяльності якої не є отримання прибутку для його наступного розподілу між учасниками цієї організації. Це можуть бути: муніципалітети, суспільні лікарні, релігійні та інші організації, діяльність яких не спрямована на одержання прибутку. Відповіді на найгостріші запитання, що стосуються такого роду організацій, «Терену» повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Чи потрібно неприбутковій організації до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткових організацій подавати фінансову звітність?

- Так. Неприбуткові підприємства, установи та організації, подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації і річну фінансову звітність.

- Протягом якого терміну організація має подати заяву із метою отримання статусу неприбуткової організації?

- Із метою отримання такого статусу зареєстровані установи та організації (новостворені) мають подати реєстраційну заяву за формою 1-РН державному реєстратору під час їхньої державної реєстрації або контролюючому органу за основним місцем обліку протягом 10 календарних днів із дня такої реєстрації.

- Чи необхідно подавати заяву при зміні місцезнаходження неприбуткового підприємства, що пов’язана зі зміною адміністративного району?

- Ні. Інформація про зміну місцезнаходження неприбуткової організації, пов’язана зі зміною адміністративного району, оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора, в порядку, визначеному Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань».

- Як неприбуткова установа, що загубила рішення про включення її до Реєстру неприбуткових установ та організацій, може отримати копію такого рішення?

- Копія рішення про включення неприбуткової установи (організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій видається контролюючим органом за основним місцем обліку такої установи (організації) на її звернення у письмовому вигляді.

- Чи оподатковують податком на прибуток підприємств доходи, отримані неприбутковою організацією від продажу основних засобів?

- Якщо кошти, отримані неприбутковою організацією від продажу власних основних засобів, використають для здійснення своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їхньої частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших, пов’язаних з ними осіб, то таке використання не є порушенням законодавства.

- Яка відповідальність передбачена за неподання або несвоєчасне подання звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації?

- За такі дії призначають штраф у розмірі 170 грн, причому - за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті ж дії, вчинені платником податків, до якого протягом року застосовували штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 грн, також - за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео