За перші години голосування: захмелілий у комісії, незаконна агітація, ID-картка та відсутність кабінок

3

У Тернополі представили звіт перших годин від початку голосування на виборах Президента України.

Дані, які отримали громадські організації, поліція та представники кандидатів у Президенти, фіксували протягом початку голосування по усій території Тернопільщини.

Відтак, у Національній поліції у Тернопільській області зауважили, що по області працює 5 виборчих округів, а це 1183 ДВК. А до захисту правопорядку на дільницях залучили 1326 поліцейських. Окрім того, від часу відкриття дільниць зафіксували 12 повідомлень: 6 стосувалися несвоєчасного відкриття дільниць, 1 фотографування на дільниці, 1 випадок, коли член комісії був напідпитку, 1 незаконна агітація, 1 соціологічне опитування.

Окрім того, громадським організація області, які є спостерігачами на виборах, вдалося за даний час зафіксувати такі порушення:

  • недостатня кількість переносних скриньок, бюлетенів та кабінок на дільницях (зафіксувала ГО «Центр суспільних досліджень «Поліс»);
  • спроба не видати бюлетень через відсутність додатку до ID-картки, проте це було роз’яснено і виборець зміг проголосувати (ГО «Центр суспільних досліджень «Поліс»);
  • на одній з дільниць була неопломбована переносна скринька з однієї сторони (ГО «Центр суспільних досліджень «Поліс»);
  • незаконна агітація у м. Бережани (на дошці оголошень у центрі міста) та м. Козова (зафіксувала ГО «Нівроку);
  • три випадки, коли на виборчих дільницях люди не можуть знайти себе у списках і проголосувати (ГО «Нівроку»);
  • зафіксовані по області бігборди із агітацією від кандидатів у Президенти (зафіксував «Комітет виборців України»);
  • намагання записувати на відео процес голосування («Комітет виборців України»);

На даний момент, такі види порушень стали найбільш частими під час перших годин виборчого процесу на Тернопільщині. Спостерігачі від громадських організацій та поліція будуть надалі слідкувати за ходом виборів, забезпечувати громадський порядок, а при порушеннях відразу повідомляти громадськість.

До слова, Міграційна служба та поліція Тернопільщини, наголошує громадянам, що для участі в голосуванні не потрібно подавати інших документів окрім ID-картки, або паспорта-книжечки.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео