Тамара Коблик

1 квітня в історії Тернопільщини

1

Цього дня народилися:

майстриня художньої вишивки Галина Баран (1967, с. Палашівка Чортківського району);

учасник національно-визвольних змагань Володимир Білий (1925, м. Теребовля – 19. 06. 2005, там само);

письменник, журналіст Богдан Боденчук (1990, смт. Ямпіль), автор збірок: «Море» та «Постріл». Учасник літературної студії «87» ім. Юрія Завадського, організатор культурних подій, учасник гурту «ALLSTARS». Переможець “П’ятого західноукраїнського поетичного батлу 2013″. Журналіст та ведучий на телеканалі UA: Суспільне мовлення.

Результат пошуку зображень за запитом "Богдан Боденчук"

журналіст, редактор Богдан Гарасимчук (1944, с. Вільховець Борщівського району);

Гарасимчук Богдан Георгійович - 16037960.jpg

співак Ярослав Гнатюк (1946, с. Білобожниця Чортківського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Ярослав Гнатюк"

польський географ, педагог, мандрівник, етнограф Генрік-Еразм Ґонсьоровський (1878, м. Заліщики – 17. 01. 1947, м. Ґрудзьондз, Польща);

літераторка, педагог Олена Костів (з дому – Домашовець; 1921, с. Оліїв, нині Зборівського району – 16. 01. 1982, Канада);

директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма (1977)

Результат пошуку зображень за запитом "кузьма володимир"

хормейстер, оперний, камерний співак (тенор), педагог Петро Лобатий (1949, с. Мшанець Теребовлянського району);

науковець Ганна Малицька ( 1947, с. Бабинці Борщівського району);

громадсько-політичний діяч Микола Мармус (1947, с. Росохач, нині Чортківського району);

актриса Ярослава Мельник-Хованець (1947, с. Цигани Борщівського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Ярослава Мельник-Хованець"

інженер-будівельник, громадський діяч, бібліофіл Ігор Олійник (1955, смт. Козова);

художник, військовик Євген Шпак (1951, с. Олексинці, нині Борщівського району).

Результат пошуку зображень за запитом "Євген Шпак"

Цей день в історії Тернопілля:

1 квітня 1481 року – помер князь Семен Збаразький, син князя «на Збаражу» Василя, володаря удільного Збаразького князівства.

1 квітня 1934 року – помер польський учений-літературознавець, етнограф, уродженець Гусятинщини Генріх Бегеляйзен. Підготував і видав із власними передмовами твори Ю. Сло­вацького, А. Міцкевича. Автор майже 200 наукових праць.

1 квітня 1980 року - засновано Тернопільський обласний театр ляльок. Творчу діяльність розпочав 1 листопада 1980 р. виставою-казкою Ю. Єлисеєва «Сембо». У жовтні 1997 р. реорганізований у театр актора і ляльки; від 19 травня 2006 р. - академічний обласний театр актора і ляльки.

1 квітня 2016 року – через раптову зупинку серця внаслідок тромбоемболії помер Стасів Михайло Ярославович — лікар-хірург, військовий медик 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади (Мукачеве). Нар. 21 листопада 1968 у с. Гайворонка Теребовлянського району. Похований 4 квітня на Алеї Героїв Микулинецького кладовища.

Достовірно не відомо, як і в якій країні з'явився День сміху (День дурня). Але сьогодні це вже не так важливо, оскільки 1 квітня вважається загальновизнаним святом гумору та веселощів. Існує безліч версій щодо походження Дня сміху. Деякі вчені стверджують, що вперше свято, іменоване сьогодні також Днем дурня, відзначали в Англії. Інші вважають, що батьківщиною самого веселого свята є Франція чи Мексика.

Не виключено, що спочатку це свято відзначали в честь весняного рівнодення. Святкування цієї події обов'язково супроводжувалося веселощами, жартами і першими розіграшами. Це свято божевілля зберегло свої традиції і до сьогоднішнього дня. Хоча первісний зміст жартів — задобрити вищі сили — вже втрачений.

Також існує версія про те, що поява Дня сміху пов'язана з реформуванням календаря 16 століття, після якого новорічні свята починалися 25 березня і закінчувалися 1 квітня.

Сьогодні, 1 квітня, вся планета відзначає Міжнародний день птахів. Свято виникло в США в 1894 році. Незабаром його почали масово проводити у всіх штатах, а потім і у Європі. До того ж, своє професійне свято відзначають і вчені, що їх досліджують - орнітологи.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день птахів"

Іменини сьогодні святкують Інокентій, Клавдій, Дарина, Софія, Маріанна.

Вибір читачів за тиждень

Відео