Віра Олександрович

Тернопіль планує шукати небезпечну радіацію у Малашівцях (фото)

Малашівці1

Проект рішення «Про запровадження радіологічного контролю на сміттєзвалищі твердих побутових відходів біля с. Малашівці Зборівського району» може з’явитися у порядку денному 33-ї сесії Тернопільської міської ради.

Тобто йдеться про виявлення радіаційно-небезпечних об'єктів і продукції, що не відповідають вимогам радіаційної безпеки, з метою попередження негативного впливу іонізуючого випромінювання на навколишнє природне середовище і людей.

Соколовський
Соколовський

Автор такої пропозиції – начальник Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський. На його думку, це питання треба ухвалити «…з метою забезпечення контролю за поводженням з небезпечними відходами, запобігання їх негативному впливу на здоров’я людини і навколишнє природне середовище і потрапляння їх на сміттєзвалище твердих побутових відходів».

Нагадаємо, сміттєзвалище біля с. Малашівці Зборівського району використовують із 1977 року. Закрили його ще у 1997 році. І зробив це начальник державного управління екології й природних ресурсів в області Орест Сінгалевич. Мала претензії і санстанція. Особлива небезпека крилася в тому, що звалище несе загрозу Горішньо-Івачівському водосховищу, а відтак – водозабору, яким користується 75% населення Тернополя. Втім, голова Тернопільської держадміністрації Степан Барна у 2018 році ініціював легалізацію Малашівського сміттєзвалища, куди постійно вивозять сміття із Тернополя. До того ж, ситуація дещо змінилася, коли це та сусідні села висловилися за приєднання до Тернопільської міської територіальної громади.

Малашівці2
Малашівці2

Власне, вся ця небезпека розташована не так уже й далеко від Тернополя – якихось 30 хвилин у дорозі. Тож тепер депутатам запропонують доручити міському управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології забезпечити організацію радіологічного контролю спеціалізованих транспортних засобів, що здійснюють видалення твердих побутових відходів на згаданому сміттєзвалищі. Контроль за виконанням рішення покладуть на постійну комісію міської ради із питань ЖКГ, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності (голова – Галина Гевко).

До речі, ухвалити це рішення можуть уже в п’ятницю, 5 квітня. Серед підготовлених на 33-тю сесію проектів уже є чимало цікавих (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

Фото авторки і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео