Орест Сарматський

Кабмін назвав суму дотацій на корів (Агроновини)

0202 (Copy)

Кабінет міністрів направить 700 млн грн на дотації на утримання корів у рамках державної програми підтримки тваринництва.

Про це повідомляє «БизнесЦензор».

Згідно з пояснювальною запискою, до проекту рішення, прийнятого урядом 27 березня, дані дотації підтримають утримання 389 тис. корів.

Крім того, Кабмін направить 700 млн грн дотацій на вирощування молодняку великої рогатої худоби, 250 млн грн – на часткове відшкодування вартості закуплених племінних тварин для їх подальшого відтворення, 50 млн грн – на компенсацію процентних ставок по кредитах для утримання овець, кіз, бджіл, кролів та риби.

Уряд також погодив виділення 850 млн грн на компенсації вартості будівництва/реконструкції ферм і 100 млн грн – на компенсацію за кредитами на будівництво ферм. Ще 850 млн грн виділено на компенсації по будівництву та реконструкції зернових елеваторів.

Як повідомлялося, програма підтримки тваринництва в 2018 році була найбільшою програмою держпідтримки АПК зі стартовими 4 млрд грн, однак у грудні ВР скоротила її до 2,4 млрд грн. З цих коштів було виплачено 2 млрд 389,8 млн грн.

У бюджеті-2019 за програмами держпідтримки АПК передбачено 800 млн грн на підтримку фермерів, 244,5 млн грн – кредити фермерським господарствам, 127,2 млн грн – здешевлення кредитів для аграріїв, 400 млн грн – підтримку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників.

На програму підтримки тваринництва, зберігання і переробки сільгосппродукції, а також рибництво в 2019 році заплановано 3,5 млрд грн, на програму фінансової підтримки сільгоспвиробників (дотації на придбання с/г техніки, обладнання, вагонів) – близько 881,8 млн грн.

Австрія виділила на допомогу українському малому бізнесу в об’єднаних громадах €800 тис

0201 (Copy)
0201 (Copy)

Австрія фінансує проекти, які допомагають реформі децентралізації в Україні. Тобто, підтримує менші проекти в селах, допомогає малому бізнесу або створенню кооперативів, з котрих всі отримають прибуток. У 2019 році передбачено бюджет на спеціальну програму допомоги Одеській та Чернівецькій областям. Про це розповіла посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер.

– Я бачила один такий приклад – недалеко від Чернівців створили невеличкий кооператив молочної продукції і виготовляють сир. Інший підприємець у тому ж селі заснував бджолиний готель. Тобто, у нього багато бджіл, він продає мед. А також обладнав спеціальні кабінки, де люди можуть відпочити годинку-дві в оточенні бджіл. Мабуть, це дуже добре для здоров’я, такий собі приклад еко-туризму, – поділилась посол.

За її словами, невеличкі проекти відкриваються один за одним, і люди бачать можливість залишитися там, отримувати додатковий дохід. Це своєю чергою зміцнює місцеві громади і допомагає децентралізації. На цю програму із такими маленькими проектами виділено €800 тис, пише «Агрополіт».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео