Оксана Бучко

Як тернополянам захистити права дітей

i-have-a-right-logo_1349x822

Як і куди звертатися за отриманням безоплатної правової допомоги у разі порушення прав дитини? Чи може сама дитина звернутись за отриманням правової допомоги? Які додаткові гарантії передбачені законодавством для дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування?  Про це та інше говорили під час зустрічі з мешканцями Тернопільського обласного соціального гуртожитку.

Мешканцям роз’яснили, що відповідно до п.2 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» абсолютно всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Для цього разом з дитиною до місцевого центру повинен звернутися її законний представник (батьки, опікуни, усиновителі, піклувальники, батьки-вихователі, прийомні батьки).

– Для дітей діє спрощена процедура подання звернення. Не потрібно збирати різні документи, варто лише пред’явити свідоцтво про народження дитини і паспорт законного представника.  Якщо прізвище дитини та батька або матері не збігаються, то необхідно надати свідоцтво про зміну прізвища, – зазначила директор Регіонального центру Ірина Хондогій.

У віці з 14-ти років дитина має право самостійно звернутися за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги з питання порушення батьківських прав.

– До Тернопільського місцевого центру з надання БВПД через своїх законних представників діти найчастіше звертаються як потерпілі в кримінальних провадженнях, у сімейних спорах щодо аліментів та позбавлення батьківських прав. Окрім того, є випадки звернень щодо представництва неповнолітніх у справах про адміністративні правопорушення, – говорить директор Тернопільського місцевого центру Юрій Гордєєв.

Керівники Регіонального та Тернопільського місцевого центру з надання БВПД  інформували про реалізацію права на безоплатну правову допомогу осіб, які проживають в Тернопільському обласному соціальному гуртожитку для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Окрім цього, всі бажаючі змогли отримати правову консультацію, оскільки зустріч відбулась в рамках роботи мобільного пункту консультування.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео