Віра Олександрович

Рекорд: Тернопіль став першим обласним центром, де ухвалити Статут громади (фото, відео)

Депутати

Питання під №1 – «Про внесення змін до Статуту територіальної громади» - було одним із найвагоміших на сесії Тернопільської ради 5 квітня. Тим паче, місто могло подолати ще один рекорд.

Нагадаємо, громада Тернополя Статут уже мала, але цей документ довелося коригувати через створення міської ОТГ у кінці 2018 року. Усі тонкощі та нюанси депутатам з трибуни пояснив начальник управління правового забезпечення Олександр Печіль.

Печіль
Печіль

За його словами, для розробки нової редакції Статуту створювали спеціальну групу. До неї входили старости населених пунктів, які приєдналися до Тернополя, депутати міської ради, голови фракцій, посадові особи мерії тощо.

[embed]https://youtu.be/5O-GdNDHVFI[/embed]

- Через ухвалення рішення про утворення міської територіальної громади виникла необхідність затвердження Статуту Тернопільської МТГ у новій редакції, - каже він. – Відповідно, ґрунтуючись на низці законів, ми можемо прийняти цей документ.

Виявилося, Тернопіль мав шанс стати першим обласним центром України, де ухвалити Статут територіальної громади, і не впустив його. Очевидно, зіграв роль і виступ адвокасі-менеджера із розвитку місцевої демократії проекту «Громадяни в дії» громадської організації «Український незалежний центр політичних досліджень», юриста, одного із авторів дослідження «Індекс демократичності міст-2018» Максима Лукінюка.

Депутати2
Депутати2

- Ви будете першим обласним центром, який прийме Статут обєднаної територіальної громади, - каже фахівець. – Статут Тернополя 2011 року на той час був одним із найпрогресивніших, але час іде, законодавство змінюється.

[embed]https://youtu.be/NMffhPFPMQE[/embed]

Після цього почалося обговорення проекту рішення. Слово взяв депутат міської ради Петро Поврозник. Він раптом запропонував святкувати День створення Тернопільської МТГ 14 жовтня, тобто - на свято Покрови Пресвятої Богородиці.

- Враховуючи наслідки рішення про добровільне приєднання сіл до Тернопільської міської територіальної громади, пропоную доповнити статтю 3-тю «Дні громади та інші святкові, пам'ятні дні» пунктом про щорічне відзначення Дня створення Тернопільської МТГ 14 жовтня, - каже він. - Мені видається, це підніме імідж територіальної громади і, можливо, інші села теж захочуть приєднатися.

Поврозник
Поврозник

Керівник відділу зв'язків із громадськістю та засобами масової інформації міської ради Мар'яна Зварич з цього приводу пояснила: в статуті вказано: День міста відзначають 28 серпня. Дати святкувань інших пунктів МТГ не прописували, щоб щоразу не вносити змінити до Статуту. Адже до Тернополя з часом можуть приєднатися й інші села. Наразі  Мар'яна Зварич погодилася із пропозиціями депутата і міського голови Сергія Надала про доцільність винесення цього питання на громадське обговорення через сервіс е-консультації.

До речі, на 33-й сесії відбулося чимало цікавого – читайте про це ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео