Олег Снітовський

Архівні документи УПА, знайдені на Тернопільщині, розповіли про повстанську розвідку (фоторепортаж)

Заставка01

Нові сторінки діяльності розвідників Української повстанської армії розкривають документи, знайдені у старому вулику на Тернопільщині.

Як вже повідомляв «Терен» краєзнавець, дослідник історії рідного краю, директор Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені О.Барвінського Роман Пахолок вже не один місяць вивчає відновлені ним та його однодумцями архівні документи УПА, знайдені у Старій Ягільниці в старому вулику.

01
01

_ORL0051
_ORL0051

Нині вдалося, щось фрагментарно, щось цілісно відновити 240 знайдених у вулику листків, понад 50 повстанських журналів, пропагандистських брошур, шифрованих документів, наказів та зведень.

_ORL0050
_ORL0050

DSC00268
DSC00268

Про що, зокрема розповіли унікальні історичні артефакти?

- У ці дні ми вперше оприлюднюємо деякі матеріали знайденого архіву. Серед них особливу цікавість викликають фрагментарні відомості про тактику розвідувально-диверсійних груп повстанців.

DSC00269
DSC00269

_ORL0120
_ORL0120

- Зазначу, що в УПА діяла чітка, уніфікована структура штабів з’єднань із розвідувальними відділами. В одному документі читаємо про те, що «тактика розвідників визначається завданням, яке виконує відділ, зовнішніми обставинами. Питання доброї розвідки у підрозділі УПА – це питання першорядного значення. Від того, як окремий відділ його розв’язує  у значній мірі залежить правильність його дій. Серед завдань відділу – здобувати щоденні відомості  про те, що діється в даному районному осередку.

_ORL0045
_ORL0045

DSC00270
DSC00270

- Тобто, чи стягуються в район війська, якщо так, то скільки їх, які великі групи, якими засобами пересуваються, в якій порі дня, якими групами виїздить НКВС у терен, з якими озброєнням, де передбачаються облави, з яких причин». Окремі вимоги викладно і для бойової у розвідки, - розповів Роман Пахолок

За якого словами, ті матеріали, що стосуються діяльності розвідки Української повстанської армії свідчать про ретельну розвідувальну підготовку під час організації бойових операцій, які часто мали широку підтримку серед місцевих мешканців.

10
10

DSC00275
DSC00275

Чітка, продумана організація розвідувальної діяльності, робота спецслужб повстанського руху  свідчили про намір його керівництва перетворити у майбутньому УПА на зародок Збройних сил Української  держави.

Дослідження повстанського архіву триває.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео