Орест Сарматський

Полуниця стала лідером за валовим збором ягід у минулому році (Агроновини)

1401 (Copy)

За результатами 2018 року в Україні вирощено 132,9 тис. тонн ягід, найбільшу частку з яких становить суниця — 62,3 тис. тонн, слідом йде смородина — 25,6 тис. тонн та малина — 29,6 тис. тонн.

Про це у ході виступу на Міжнародному форумі «S-Fruit Transformation» завила Ольга Трофімцева, в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Вона наголосила, що експорт українських свіжих та заморожених ягід також помітно зростає.

 «За останні чотири роки експорт збільшився майже в п’ять разів, а саме з 4,5 тис. тонн до 23,5 тис. тонн. Українські свіжі ягоди експортуються до Білорусі, Польщі, Молдови, Великої Британії та Нідерландів, а найбільшими споживачами заморожених ягід стали країни ЄС», — зазначила Ольга Трофімцева.

Також вона звернула увагу і на розвиток органічного ягідництва.

 «За результатами 2018 року валовий збір українських органічних ягід становив понад 3,3 тис.  тонн. Загальна площа земель, що знаходиться під виробництвом органічних ягід в Україні склала 737,8 га. Сьогодні маємо понад 90 виробників органічних ягід, близько 20 експортерів органічних дикорослих ягід та 8 експортерів культивованих ягід — це малина і суниця», — відмітила в.о. Міністра.

Незначні обсяги експорту вимушують українських молочників розпочинати випуск сухого молока

Сезон сушіння молока в Україні розпочнеться вже наступного тижня. Такий ранній початок – вимушений крок українських переробників. Експорт сирних продуктів в цей час практично повністю припиниться, а зростаючі обсяги сировини потрібно якось використовувати, пише ІНФАГРО.

Вихід один: відправити молоко сировину на випуск масла, СЗМ, казеїну або СНМ. Хоча, з огляду на ціни, пропоноваі імпортерами, поки що особливої вигоди в сушінні молока немає, і в плюсі можуть бути тільки ті, хто має доступ до дешевої сировини від населення.

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Поки пропозиція сухого знежиреного молока в Україні незначна і більшість виробників пропонує його за цінами, які можуть заплатити хіба що окремі імпортери з СНД. На внутрішньому ринку різниця в цінах стає більшою.

Ціновий тренд світового ринку сухого молока висхідний. Фахівці прогнозують стабільне подорожчання товару до кінця року.

До недавнього часу в Україні випуск сухого молока, особливо знежиреного, був незначним. У лютому СЗМ насушили 1,3 тис. тонн, а виробництво СНМ перевищило позначку в 1 тисячу тонн.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео