Віра Олександрович

Тернопільщину лихоманить через другий тур виборів Президента (фото, відео)

У порядок денний 2-го засідання 11-ї сесії Тернопільської обласної ради сьогодні, 16 квітня, додали 7 пунктів «з голосу». Натомість те, що пропонували представники громади, депутати розглянути відмовилися.

Нагадаємо, зібрання на вул. Грушевського, 8 нині було особливим. Адже нібито і прийшли депутати у приміщення, що належить громаді краю, але засідати мусили у непристосованому кабінеті (про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Сесія2
Сесія2

Отже, спершу про додаткові питання. Серед них були такі: - «Про внесення змін до рішення Тернопільської облради «Про програму захисту населення і територій Тернопільщини від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на 2018-2022 рр.»; - «Про внесення змін до обласної програми підтримки осіб, які брали участь в АТО, ООС, членів сімей загиблих під час проведення АТО, ООС, членів сімей Героїв Небесної Сотні, постраждалих учасників Революції Гідності на 2015-2019 рр.»; - «Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік»; - «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки щодо зміни її цільового призначення у м. Тернопіль на вул. Тролейбусній, 14»; - «Про затвердження передавальних актів балансових рахунків, матеріальних цінностей та активів перетворених закладів охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області до правонаступників - комунальних некомерційних підприємств Тернопільської обласної ради»; - «Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради»; - «Про виконання рішення Національного агентства із питань запобігання корупції «Про внесення припису про порушення вимог законодавства щодо етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, інших порушень закону» та вжиття зовнішнього врегулювання конфлікту інтересів у директора Тернопільської обласної філармонії Лемішки Ярослава Петровича».

Вояки
Вояки

До речі, «герою» останнього питання довелося не менше 2-х годин провести стоячи, бо спершу у залі, як кажуть, не було де яблуку впасти. Присісти не змогли і вояки АТО, а також громадські активісти, які прийшли на засідання із власною ініціативою. Цю пропозицію, до речі, депутати дуже довго вислуховували, але… навіть не погодилися внести її у порядок денний. А йшлося про звернення до українських депутатів усіх рівнів щодо ситуації, що склалася у державі напередодні другого туру виборів.

Першим до трибуни пішов представник ГО «ВО учасників АТО Галичини». Чоловіка дуже турбувало, як нині почуваються наші захисники, оскільки вони вже не знаю, «повернуться додому героями чи злочинцями».

 Підтримав цього виступаючого Іван Ковалик – представник Всеукраїнської ГО «Вільні люди». Він нагадав присутнім у залі, за що більшість із них свого часу виходила на Майдан.

Найемоційнішим, напевно, був виступ Валерія Чоботаря, який свого часу серед перших пішов захищати східні терени України.

– Українцям можна робити погані дороги. Вони будуть плюватися, але будуть все одно їхати, – каже тернополянин. – Українців можна багато чим бити, навіть фізично. Але є одна річ, по якій бити не варто. Більшість із вас знає, як та річ називається. Гідність!

Втім, якими б переконливими не були слова пана Чоботаря, загального схвального відгуку у залі вони не отримали. Виявилося, що і серед колишніх вояків АТО нині єдності немає. Так, Дмитро Харчук – керівник обласної Спілки учасників АТО Тернопілля мав власну позицію. Він закликав усіх лише до об’єднання і забезпечення порядку під час голосування 21 квітня.

Не впустили шансу висловитися і обласні депутати. Причому висловили свою думку – відмінну до позиції перших виступаючих. Першим до трибуни пішов свободівець Олег Сиротюк. Він не упустив момент, щоб ще раз покритикувати нинішню владу. Підтримали виступаючого і його колеги по фракції – Олександр Башта і Василь Чашка.

Варто визнати, що дехто із виступаючих, а їх було чимало, відверто агітував за свого кандидата. На що із зали лунали невдоволені крики. Тому Віктору Овчаруку навіть доводилося закликати усіх до порядку. Натомість його перший заступник Василь Деревляний закликав не агітувати депутатів, а йти до людей і переконувати їх.

 У дебатах взяли участь керівник фракції БПП в облраді Любомир Білик, представник Спілки вчителів України та інші присутні. Але це врешті нічого не дало, адже із 41-го депутата, який взяв участь у голосуванні, «за» були тільки 26. Значна частина політиків із різних фракцій просто утрималася.

Ковалик
Ковалик

Гатило
Гатило

Харчук
Харчук

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео