Оксана Бучко

Тернополян проконсультували перед другим туром виборів

57289340_2293757154016679_7016216462591262720_n

Програми кандидатів на пост Президента, які виходять у другий тур, презентували представники ГО «Центр UA» у Тернополі під час неформальної зустрічі «На фінішній прямій: що пропонують кандидати?» 18 квітня. Якщо програма Петра Порошенка відкрита, то про багато пунктів програми Володимира Зеленського дізнавались із відповідей на запит аналітиків громадської організації.

До слова, відвідувачам нагадали, хто такий Президент та які повноваження він має.

Як повідомили експерти, обидва кандидати мають напрямок на ЄС і НАТО. Петро Порошенко планує подати заявку на членство в ЄС у 2023 році, отримати план дій щодо членства в НАТО у тому ж 2023 році. У програмі Володимира Зеленського немає згадки про євроінтеграційні наміри, утім його штаб на уточнююче запитання аналітиків відповів, що підтримує цей напрям розвитку країни. Володимир Зеленський в НАТО планує вступати за рішенням референдуму. ЄС він вважає єдиним правильним вектором розвитку України.

Погляди кандидатів на питання про повернення окупованих територій значно різняться.

– Петро Порошенко підтримує механізм санкцій проти Росії та вважає, що доцільно ввести на Донбасі міжнародну місію ООН, – підкреслила представниця ГО «Центр UA» у Тернопільській області Юлія Ковальчук. – Щодо Криму, то він декларує бажання повернути його політико-дипломатичним шляхом. Володимир Зеленський немає позицій щодо Криму в програмі, однак у його штабі заявили: у разі перемоги він планує провести повноцінну реінтаграцію Криму, однак у який спосіб – не зазначали. Щодо повернення Донбасу, то Зеленський планує залучити до переговорів країн-підписантів Будапештського меморандуму, зокрема США та Великобританію. Подібні до запропонованих кандидатами заходи вже використовували Молдова і Грузія, але особливих успіхів у звільненні своїх територій від Росії не досягли.

57240704_2293757130683348_8176899986714263552_n
57240704_2293757130683348_8176899986714263552_n

Петро Порошенко чимало говорить саме про зміцнення та модернізацію армії. Він у разі перемоги планує оснастити армію новітніми зразками зброї та військової техніки, зокрема він зазначив: «Ми завершимо створення щільної системи протиракетної та протиповітряної оборони. На часі – докорінна модернізація українського флоту і повітряних сил», – звертає увагу Юлія Ковальчук.

У Володимира Зеленського бачення розвитку Збройних Сил є трохи більш поверхневим у порівнянні з його конкурентом. Зокрема, він наголосив на необхідності подолати корупцію в оборонній сфері та ліквідувати монополію Укроборонпрому. А також у його планах – підвищити зарплати військовослужбовців до стандартів НАТО.

Обидва кандидати хочуть продовжити реформу децентралізації. Петро Порошенко вказує на посилення спроможності органів влади на місцях, Володимир Зеленський також згадує про скорочення кількості функцій держави, перехід на електронні державні послуги та підвищення зарплат держслужбовцям.

Обидва кандидати підтримують перехід до виборчої системи за відкритими списками та планують сприяти діяльності антикорупційних органів.

У медицині

Петро Порошенко планує завершити реформу, підвищити зарплати медикам, підвищити якість та доступність медичних послуг, в тому числі і у селах.

Володимир Зеленський хоче ввести обов’язковий щорічний медичний огляд; відмінити додатковий дозвіл на отримання ліків, які пройшли реєстрацію в ЄС і США, перейти до страхової медицини.

В освіті

Петро Порошенко обіцяє гармонізувати структуру і зміст освіти та науки з європейськими стандартами та потребами економіки, підвищити зарплату вчителів і викладачів, забезпечити професійне вдосконалення вчителів та викладачів за кордоном, залучати до роботи в українських школах носіїв англійської мови.

Володимир Зеленський пропонує запровадити принцип «гроші ходять за талановитим студентом» – створити освітній ваучер для оплати навчання талановитих школярів в обраному виші, підтримувати і розвивати приватну освіту.

В енергетичній політиці

Петро Порошенко планує розширити спектр енергоефективних заходів, сприяти приведенню тарифів до економічно обґрунтованих витрат.

Володимир Зеленський – забезпечити потреби за рахунок власних енергетичних ресурсів.

Щодо ведення бізнесу

Обидва кандидати хочуть замінити податок на прибуток податком на виведений капітал.

У соціальній політиці

Петро Порошенко говорить про збільшення обсягів допомоги при народженні і догляді за дитиною та надання соціальної підтримки для найменш забезпечених верств населення.

Володимир Зеленський – про запровадження економічного паспорту українця – кошти на рахунку до повноліття; запровадження програми молодіжного житлового кредитування, надання державної підтримки та рік пільгового оподаткування молодим підприємцям, перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи, забезпечення переходу накопичень у спадщину, монетизація пільг і субсидій.

Про права людини

Петро Порошенко багато говорить про мовну та культурну політику:

- підтримувати українську мову як єдину державну;

- розширити підтримку культурних проектів – кіно, музики, книги та інших

напрямів;

- розвивати місцеві заклади культури.

Володимир Зеленський із цього приводу зазначає, що планує забезпечити повноцінний механізм реалізації та захисту усіх конституційних прав.

Також почути програми від самих кандидатів можуть тернополяни сьогодні, 19 квітня. Спершу дебати пройдуть на НСК «Олімпійський» о 19 годині, а о 21 годині – на Суспільному телебаченні.

Прочитати програму кандидатів можна ТУТ. Повний збір інформації про кандидатів від ГО «Центр UA» – ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео