Орест Сарматський

Інтерактивний мистецький проект створюють у Тернополі (фото)

Заставка552

В обласному центрі презентували новий арт-проект

Як вже повідомляв «Терен», група ентузіастів реалізує в обласному центрі оригінальний  мистецький проект.

_ORL0006 (Copy)
_ORL0006 (Copy)

Під час прес-конференції автори ідеї, розробники та організатори нового сайту про митців Te.Artist, творчість яких дотична до Тернополя, у Тернопільському прес-клубі окреслили основні  завдання цього проекту.

IMG_7867 (Copy)
IMG_7867 (Copy)

Його учасники - Юрій Матевощук – керівник ГО “Мистецький фестиваль “Ї”, письменник, представник «Тернопільського центру реформ», Марія Юрчак – менеджерка культури, художниця, керівниця проекту “Тернопіль у мистецтві”, Володимир Окаринський – кандидат історичних наук, автор книги “Тернопіль: Місто. Люди. Історія” розповідали про головну мету проекту, принципи наповнення сайту новими матеріалами, фотографіями, документами.

_ORL0009 (Copy)
_ORL0009 (Copy)

- Мета сайту – промоція митців, які народилися, творили і створили  культурний світ в історії міста. Поки що акцентуємо увагу на трьох розділах. Це - література, музика, візуальне мистецтво, - розповів Юрій Матевощук. - Навіщо це ми робимо?  Передусім, за допомогою сайту можна буде мати доступ до величезного масиву інформації як для підготовки і проведення  локальних, так і масштабних культурологічних заходів, наповнення бази даних новою інформацією про тих чи інших представників мистецького світу Тернополя. Адже чого гріха таїти, ми не знаємо багатьох своїх сучасників, які творять у Тернополі, не кажучи вже про тих, хто жив давно і залишив певну мистецьку спадщину, у тому числі йдеться й про тих, хто був заборонений та замовчуваний із політичних причин. 

_ORL0021 (Copy)
_ORL0021 (Copy)

А таких людей є досить багато, особливо тих, хто маючи стосунок до Тернополя, жив чи живе за кордоном, та ми про них мало знаємо. Зрештою, серед завдань сайту – створення певної туристичної привабливості міста, аби гості Тернополя більше дізнавалися про непересічних особистостей, які тут жили чи живуть.

Наприклад, у Тернополі є більше 100 рок-груп, а інформації про них не так вже і багато, то все це потрібно було збирати, опрацьовувати.  Адже, за словами Володимира Окаринсьакого, Тернопіль є флагманом електронно-експериментальної музики,  є тут і давні академічні музичні традиції.

_ORL0030 (Copy)
_ORL0030 (Copy)

Також учасники проекту повідомили, що вже зібрали матеріали про кілька сот творчих особистостей. Опрацьовували усі можливі інтернет-ресурси, матеріали бібліотек, фонди музеїв, різноманітні каталоги та монографії. І, як влучно сказала Марія Юрчак, це все схоже на роботу детективів, коли учасники проекту по крупинках збирали різноманітні відомості про наших земляків. Але то все вартує того, щоб про них дізналося якомога більше людей.

_ORL0020 (Copy)
_ORL0020 (Copy)

_ORL0033 (Copy)
_ORL0033 (Copy)

IMG_7866 (Copy)
IMG_7866 (Copy)

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео