Віра Олександрович

Понад 3 гектари землі у Тернополі хотіли просто віддати інвестору (фото)

Фидрин

Проект рішення «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки про зміну її цільового призначення у м. Тернополі, на вул. Тролейбусній, 14» спричинив дискусію під час сесії обласної ради. Проте це не дало жодного результату.

Нагадаємо, депутати засідали 16 квітня. За цей день політики встигли розглянути чимало рішень (читайте про це ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.). Причому спірне земельне питання щодо ділянки у районі Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні стало одним із семи, які додали «з голосу» на початку засідання.

Сесія10
Сесія10

Під час обговорення проекту вищевказаного рішення виявилося, що автори проекту пропонували передати земельну ділянку на баланс комунального підприємства. Згодом саме це КП мало провести конкурс серед інвесторів. Ідея містила соціальну складову, адже після завершення будівництва частину квартир планували передати дітям, батьки яких загинули під час військових дій на сході України. Саме тоді і взяв слово депутат Віталій Фидрин.

- Забезпечити родини загиблих житлом – це хороша ініціатива, але запропонована процедура її реалізації має багато ризиків, - вважає Віталій Фидрин. – Є значно простіший шлях її втілення. Це – земельний аукціон, а на виручені кошти - тендерна закупівля квартир.

Що цікаво, пан Фидрин як учасник АТО у 2017 році сам отримав сертифікат на квартиру у Тернополі. Тож він запропонував провести грошову оцінку землі і оголосили аукціон. Тим паче, йшлося про чималу ділянку - 3,2 га. Там, по суті, може розміститися не один будинок, а цілий житловий комплекс.

Депутати3
Депутати3

- Наведу приклад: у Тернополі нині готують до продажу ділянку площею приблизно 4 га. Надходження від її продажу очікують у розмірі 80 мільйонів, - пояснює він. - За 3,2 га землі область, нехай, через аукціон отримає 50 млн грн. Це - 68 двокімнатних квартир у Тернополі.

У політика виникло логічне запитання до авторів проекту: скільки квартир очікують отримати через процедуру інвестугоди? Звісно ж, ніхто відповісти не зміг.

- Виходить, ми сьогодні говоримо про щось віртуальне, - зауважує Віталій Фидрин. - Ми просто віддаємо землю, а хтось і колись, може, дасть нам якусь кількість квартир. Нагадаю, процедура аукціону займає три місяці! Відтак, вже до кінця року ми зможемо купити квартири і роздати її родинам учасників АТО.

Президія3
Президія3

Депутат також наголосив, що процедура передачі землі через інвестугоду має надто багато корупційних ризиків. До прикладу, є ймовірність, що на етапі передачі квартир частина із них піде адресатам офіційно, а решта – «іншим шляхом». Хто за цим простежить? Власне, сумнівів додав і заступник голови обласної ради Любомир Крупа. Він повідомив, що критерії, яким саме сім’ям квартири видаватимуть першочергово, ще не визначили. З іншого боку, квартири на вул. Тролейбусній, можливо, зацікавлять не всіх. Адже комусь більше підходить нерухомість у райцентрі чи, наприклад, будинок у селі.

Втім, правка Віталія Фидрина до проекту рішення щодо запровадження процедури аукціону не отримала у залі необхідної кількості голосів. Не підтримали депутати і проект рішення, який їм запропонували його автори. Тому, швидше за все, ми побачимо це питання у порядку денному сесії обласної ради найближчим часом, але вже у якомусь іншому варіанті.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео