Віра Олександрович

Щоб вирішити проблему Тернополя, перерахують гроші в усіх районах краю (фото, відео)

Сиротюк1

Проблему забезпечення жителів Тернополя інсуліном підняли під час другого засідання 11-ї сесії обласної ради.

Врешті виявилося, що в деяких районах Тернопільщини щодо таких препаратів є значна економія коштів. Натомість обласний центр у 2019-му отримав із державного бюджету лише 25% коштів, необхідних для всіх хворих тернополян.

Сесія5
Сесія5

Нагадаємо, депутати засідали 16 квітня. За цей день політики встигли розглянути чимало рішень (читайте про це ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.). Попри напружену роботу, заслухали на засіданні і запити від представників різних фракцій. Серед виступаючих був і Олег Сиротюк.

[embed]https://youtu.be/WF-xEd609_M[/embed]

Власне, про цю проблему «Терен» уже писав. Зокрема, коли міські депутати ухвалювали відповідні звернення, причому робили вони це і в 2018-му році (читайте ТУТ і ТУТ – прим.). Втім, заява Олега Сиротюка на сесії декого навіть здивувала. Пояснювати взявся голова обласної ради Віктор Овчарук.

[embed]https://youtu.be/TulCx-056Hg[/embed]

За його словами, навколо діагнозу «цукровий діабет» - багато спекуляцій. Дехто просто собі хворобу «приписує», але ліків, звісно ж, не забирає. Через це у деяких районах краю отримують суттєву економію коштів, виділених на інсулін. Можливо, виправити ситуацію дозволить створення Реєстру пацієнтів.

Президія2
Президія2

- Я поясню, - каже голова обласної держадміністрації Степан Барна. – Нині забезпечення коштами на інсулін відбувається так: 60% дає держава, решту суми мають забезпечити із місцевих бюджетів. Згідно із такими вказівками ми і розподіляли. Причому погодили, що кошти йтимуть на місця помісячно…

До роз’яснень довелося долучитися директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Богайчук.

[embed]https://youtu.be/qRch-bsDRp0[/embed]

Втім, Олега Сиротюка такі пояснення не задовольнили. Він сказав, що все одно не розуміє, чому тоді Тернопіль опинився у такій ситуації. Причому вона – загрозлива, адже чимало людей уже незабаром можуть опинитися без життєво необхідних препаратів.

Сиротюк
Сиротюк

Із ним врешті погодилися і вирішили, що на звернення від медиків Тернополя треба якось відреагувати. Спочатку в обласному департаменті охорони здоров’я проаналізують ситуацію по районах, а потім вирішать, як і куди перекинути кошти, аби перекрити той брак фінансів, що виник в обласному центрі. «За» бути відразу 45 депутатів.

Фото та відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео