Тамара Коблик

21 квітня в історії Тернопільщини

21

Цього дня народилися:

архівознавець, публіцист, краєзнавець, член Всеукраїнської спілки краєзнавців України Любомира Бойцун (1945, м. Тернопіль - 6 березня, 2015, там само). Упорядник збірника документів з історії Тернопільщини. Автор бібліографічного покажчика «Михайло Паращук», календаря «Тернопіль історичний», путівника «Завітайте у Тернопіль» та книги «Тернопіль у плині літ: історико-краєзнавчі замальовки», численних публікацій краєзнавчої тематики.

Результат пошуку зображень за запитом "Любомира Бойцун"

спеціаліст І категорії управління соціальної політики ТМР Людмила Двінник (1979);

вчений у галузі філософії та культурології, педагог Тетяна Гончарук-Чолач (1971, м. Тернопіль);

1330420063_goncharuk-t.v
1330420063_goncharuk-t.v

священик УГКЦ, педагог, громадсько-політичний та освітній діяч о.Степан Мохнацький (1876, с. Саджівці, нині Гусятинського р-ну - 20 січня 1955, м. Елізабет (США).

український кінооператор, журналіст Богдан Підгірний (1956, м. Біробіджан Хабаровського краю, нині РФ). Від 1956 проживав у місті Тернопіль. Працював у ВО «Ватра», кінооператором на кіностудії ім. О.Довженка, оператором кіностудії «Галфільм», телеоператором на TV-4 у Тернополі, від 1999 - на кіностудії «Укркінохроніка» (Київ), одночасно - на телестудії «1+1». Серед його робіт: фільми про В. Стуса «Пресвітло ї дороги свічка чорна», про В. Чорновола «Правди дорога терниста», «Хроніки від Фортінбраса» за есе О. Забужко, телесеріал «Імена». Упорядник двотомника спогадів про Василя Стуса «Нецензурний Стус».

вояк Легіону УСС та офіцер Армії УНР, публіцист, редактор, діяч української діаспори Петро Сагайдачний (1897, с. Зарваниця, нині Теребовлянського району - 12 січня 1971, м. Нью-Йорк (США).

Цей день в історії Тернопілля:

21 квітня 1597 року – у Варшаві страчено українського військового діяча, одного з керівників повстання 1594–1596 років в Речі Посполитій, уродженця смт.Гусятин Северина Наливайка. Саме цього дня і вшановують пам’ять відомого козацького ватажка.

21 квітня 1913 року - до м.Кременця прибув Патріарх Антіохійський Григорій IV (на фото). У Почаєві він висвятив на єпископа Кременчуцького, вікарія Волинської єпархії РПЦ владику Діонісія.

21 квітня 1923 року - у м.Бережани помер суспільно-політичний діяч, публіцист, редактор Тимотей Старух. Від 1896 року проживав у с.Золота Слобода, був ініціатором будівництва читальні «Просвіти», співорганізатором товариства «Січ», війтом села, послом австрійського парламенту від виборчого округу Бережани - Рогатин, послом Галицького сейму. Від 1912 р. оселився у м. Бережанах.

21 квітня 1938 року - у м.Челябінск (Росія) НКВД розстріляло лікаря, доктора медицини, офіцера УГА, уродженця с.Настасів Тернопільського району Петра Стахіва.

21 квітня 1944 року – біля урочища Гурби розпочався бій між військами НКВС СРСР і силами УПА. Охопив частину сучасних Дубенського та Острозького районів Рівненщини і Кременецького та Шумського районів Тернопільщини. У бою брали участь відділ південної групи УПА-Північ та з'єднання УПА-Південь. Загалом сили повстанців разом з місцевими селянами становили неповних 5 тис. бійців. Проти повстанців НКВС кинуло 5 бригад солдатів і деякі частини Червоної Армії, авіацію, бронепоїзди, 15 легких танків, полк кінноти. Літаки використовувалися для розвідки, аби виявити більші скупчення підрозділів УПА.. Разом їхня кількість становила близько 30 тис. солдатів. Закінчився бій 25 квітня 1944 року виходом з оточення українських повстанців. Після бою більшовики спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а жителів вивезли.

21 квітня 1948 року – у лісі біля с.Озерна Зборівського району в бою з більшовиками загинули повстанці О.Лесенюк «Круглий», М.Медвідь «Калинович», І.Приймак «Данилко».

21 квітня 1991 року - у Малій Андрузі Кременецького району помер поет, письменник Сергій Даушков. Написав більше десяти романів і повістей, понад 250 «Казок старого млина». На жаль, переважна більшість творчого доробку письменника в рукописах.

21 квітня 1991 року – у с. Крогульці Гусятинського р-ну був відкритий перший в Україні музей незаслужено забутого поета-лірика, прозаїка-белетриста, громадського діяча Богдана Сильвестровича Лепкого. Ініціативу створення музею-кімнати взяв на себе педагогічний колектив місцевої школи І—ІІ ступенів. Експозиція музею цікава, багата на ілюстративні матеріали, фотографії, документи. Є велика книгозбірня рідкісних видань у діаспорі, якою користуються широкі кола студентської та шкільної молоді, краєзнавці й дослідники творчості Б. Лепкого.

Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя) відзначається щорічно рівно за тиждень до Великодня. Це свято ознаменувало вступ Ісуса на шлях хрещених страждань, який було розпочато після Його входу в Єрусалим. Ця подія описана чотирма євангелістами.

Ісус увійшов до Єрусалиму згідно з традицією, яка передбачала в'їзд в селище царів на конях. Пророка зустрічали натовпи людей, але вони бачили його не царем, а Спасителем, який переможе гріх і смерть.

В Україні це свято здавна називають Вербною неділею. Його назва походить від назви верби, оскільки на території України саме верба першою розпускається навесні і саме гілки цього дерева прийнято освячувати в цей день. Іудеї теж зустрічали Ісуса з гілками в руках. Інші народи часто використовують під час святкування гілки різних дерев і квітів.

У період святкування Вербної неділі ще триває піст, тим не менше, саме в цей день дозволено їсти рибу.

А ще сьогодні Великдень у західних християн.

Свято воскресіння Христа є одним з найбільших у християнському світі. Але цей день несе в собі ще один древній сенс: прославляння воскресаючих богів рослинності, які шанувалися ще в дохристиянські часи.

Традицій святкування Великодня ціла безліч. У цей день прийнято поздоровляти всіх оточуючих з Воскресінням Христа. Дуже люблять діти і дорослі всілякі ігри з великодніми яйцями. Зазвичай їх напередодні прикрашають всією сім'єю. Фарбовані яйця також прийнято дарувати рідним, друзям і всім дорогим серцю людям.

Великдень у західних християн не обходиться і без церковної служби, яка сповіщає світ про диво Воскресіння Сина Божого. У цей день освячують різні продукти, воду, які вживають після завершення самого суворого посту.

На побутовому рівні під час святкування Великодня влаштовуються театралізовані вистави на релігійну тематику.

21 квітня у Великій Британії відзначають вже 93 – річчя Королеви Єлизавети II ( Queen Elizabeth II );

Queen Elizabeth II March 2015.jpg

21 квітня в Бразилії відзначають свято Тірадентес;

Результат пошуку зображень за запитом "Тірадентес"

21 квітняДень заснуванння Риму (Natale di Roma)

Результат пошуку зображень за запитом "День заснування Риму (Natale di Roma)"

Іменини сьогодні святкують Іларіон, Іван, Юлія і Родіон.

Вибір читачів за тиждень

Відео