Олег Снітовський

Не дивуйтесь! «Реал Мадрид» і в Тернополі знає, що робить (фоторепортаж)

Заставка09 (Copy)

Понад 200 днів в обласному центрі діє перша і поки що єдина в Україні соціально-спортивна школа Фонду «Реал Мадрид» 

А відкрили її в Тернополі у жовтні минулого року. Як пригадує  ініціатор та натхненник створення такого унікального навчально-спортивного закладу, президент громадської організації «Епіцентр -дітям» Ярослав Несторович, ця знакова для України відбулася у дуже доброзичливій, урочистій атмосфері.

- Проект Фонду «Реал Мадрид» та ГО «Епіцентр – дітям» в Тернополі відкрив посол футбольного клубу Альваро Арбелоа, - розповідає Ярослав Несторович.

11 (Copy)
11 (Copy)

Він тоді підкреслив, що мета згаданого Фонду - прагнути зробити все можливе, аби усі діти, незалежно від особистих обставин або можливостей, навчилися позитивним цінностям командного спорту і, завдяки цьому, на рівних умовах увійшли у суспільство.

44 (Copy)
44 (Copy)

А віце-президент  громадської організації «Епіцентр – дітям» Тарас Герега тоді, у день відкриття наголосив, що  на початковому етапі в школі займатиметься 105 дітей, але в подальшому цю кількість планується збільшити до 300.

45 (Copy)
45 (Copy)

- Я теж пригадую той день, а особливо, те, що він pавершився направду унікальним матчем, якого на Тернопільщині  ще не було.

- Так, тоді діти зіграли матч дружби разом з відомими українськими та італійськими футболістами - Едуардом Цихмейструком, В’ячеславом Свідерським, а також ветеранами ФК «Реал Мадрид» Едвіном Конго та Луїсом Кабрерою. А перший почесний удар по м’ячу зробив Альваро Арбелоа.

46 (Copy)
46 (Copy)

47 (Copy)
47 (Copy)

- Перейдемо від спогадів, до дня сьогоднішнього. То ж скільки нині дітей у вашій школі? І, взагалі, як ви відбирали сюди майбутніх вихованців школи?

Нині у нас навчається 126 дітей різних вікових груп. Частину з них нам порекомендували із Тернопільського обласного центру соціальної реабілітації дітей. Шукаючи дітей – учасників проекту, ми відвідали низку тернопільських родин, аби переконатися, в яких умовах там живуть діти, як їхні батьки чи опікуни реагуватимуть на те, що хлопчики та дівчатка з таких сімей навчатимуться у нашому закладі.

04 (Copy)
04 (Copy)

- І як сприймали у таких родинах подібну пропозицію?

- Скажу відверто, переважно, позитивно, бо люди, з якими ми спілкувалися, а це багатодітні сім’ї, де є і напівсироти, і сироти, і діти учасників АТО розуміли, що безкоштовне навчання у соціально-спортивній школі – унікальна можливість поліпшити життя таких дітей, які живуть у досить складних побутових умовах.

- Тобто, ваша школа – це можливість якось полегшити шлях дітей цієї категорії у майбутнє?

- Так. І не йдеться про те, щоб вони стали зірками спорту, чемпіонами, а просто, щоб навчання у такій школі, як наша, дозволило б їм зміцнити своє здоров’я, заклало міцний морально-психологічний, духовний фундамент, підготувало б їх до самостійного життя.

28 (Copy)
28 (Copy)

- Тобто, це, напевно і є головним завдання соціально-спортивної школи, яку торік відкрили на Новому Світі у Тернополі?

- Саме так. Додам, що крім абсолютно безкоштовного навчання, вихованці школи також забезпечуються безоплатним харчування.

01 (Copy)
01 (Copy)

Окрім спортивних тренувань учні мають можливість поглиблювати свої знання, вивчати іноземні мови, ходити на факультативні заняття, відвідувати музеї, театри, кінотеатри, фахівці проводять тематичні лекції та екскурсії.

- А хто ж ці люди, які взяли на себе місію підтримати у цьому житті дітей певної категорії?

- Розумієте, виховна методологія Фонду «Реал Мадрид», що втілюється у проекті, базується на філософії «За РЕАЛьне виховання: Цінності та Спорт» та підручниках «Тренуючи футболу, навчаємо цінностям». Тому у соціально-спортивній школі задіяна висококваліфікована команда професіоналів – координаторів, соціальних працівників, тренерів, вчителів, вихователів, психологів та волонтерів. Англійську викладають волонтери з Корпусу миру США , студентів із тернопільських вишів запрошуємо, тих, як вільно володіють англійською. Співпрацюємо із медичним університетом, педагогічним.

- Як же організовано навчально-спортивний процес у вашому закладі?

40 (Copy)
40 (Copy)

- Крім того, що діти два рази в тиждень займаються спортом, вони мають факультативи із різним напрямків, в тому числі посилено вивчають англійську мову, фактично, школярі з понеділка по суботу зайняті різноманітними занатятми. Маємо три локації – на базі другої, десятої шкіл та у Великих Гаях.

06 (Copy)
06 (Copy)

- Ще таке. Іспанія далеко… Як відбувається процес координації вашої роботи, зрештою, чи все, що робиться у школі, співпадає із побажаннями та вимогами Фонду «Реал Мадрид»?

- Справа у тому, що до нас часто приїжджають іспанські тренери, які надають методичну допомогу. Узагалі, робота школи триває під досить жорстким моніторингом.

37 (Copy)
37 (Copy)

По суті, за кожен тиждень роботи навчально-спортивного закладу ми надсилаємо фото та відеозвіти у футбольний клуб «Мадрид», який дуже скрупульозно відслідковує все те, що у нас в школі відбувається.

20 (Copy)
20 (Copy)

31 (Copy)
31 (Copy)

- Навіть так? Я то думав, що ви, так би мовити, «у вільному плаванні», маєте підтримку від знаного у світі футбольного клубу та й спокійно собі якось працюєте…

- Ні, це зовсім не так. «Реал Мадрид» - всесвітньовідомий клуб і він дорожить своїм брендом, ім’ям, своїм іміджем, тому він з будь-ким не співпрацює, а тільки з тими, хто виконує певні умови, тобто з тими, хто тримає марку клубу на високому рівні.

09 (Copy)
09 (Copy)

10 (Copy)
10 (Copy)

Більше того, Фонд Реалі Мадрид побачив що наші справи успішні і запропонував, щоб ми працювали над тим, аби у школі на 1 вересня цього року було вже 300 дітей. Тому ми зараз розширюємось.

33 (Copy)
33 (Copy)

Беремо четверту локацію – школу номер 28,  вона значно більша від цих, з якими ми співпрацюємо і там більші можливості для занять спортом. Та й мікрорайон такий, що там багато дітей, які якраз належать до цих категорій, з якими ми займаємось.

- Ви сказали про певний контроль діяльності соціально-спортивної школи з боку Фонду «Реал Мадрид». Є певні вимоги, умови такої співпраці?

- Безумовно. Скажу, що Фонд «Реал Мадрид» – це організація, яка запроваджує соціальну діяльність футбольного клубу «Реал Мадрид» у всьому світі. Зараз Фондом реалізується 900 соціально-спортивних проектів, спрямованих на виховання, інтеграцію та кооперацію для соціально незахищених верств населення, особливо для дітей віком 5-17 років у складних соціально-економічних умовах. Фонд нараховує на п’яти континентах, у 80 країнах світу понад 450 шкіл, подібних до проекту, який діє у Тернополі.

- Солідно, нічого не скажеш…

42 (Copy)
42 (Copy)

43 (Copy)
43 (Copy)

- Ще додам, що недавно ми з групою наших вихованців побували в Іспанії, були в гостях у команди «Реал Мадрид», на спортивній базі, наші партнери організували дуже цікаву пізнавально-відпочинкову програму.

41 (Copy)
41 (Copy)

- Але, головне, на легендарному стадіоні «Сантьяго Бернабеу» було підписано угоду про співробітництво між громадською організацією «Епіцентр – дітям» та Фондом «Реал Мадрид».

48 (Copy)
48 (Copy)

49 (Copy)
49 (Copy)

- Цей документ, під яким я та віце-президент Фонду «Реал Мадрид» Енрікє Санчез поставили свої підписи, передбачає розвиток мережі соціально-спортивних шкіл Фонду «Реал Мадрид» в Україні. Крім того, після візиту до спортивної бази «Реал Мадрид» у Вальдебебас, яку відвідали представники «Епіцентру», керівництвом компанії було прийнято рішення додати до навчального плану ще одну дисципліну – баскетбол. Для цього у кожній соціально-спортивній школі буде додатково збудовано баскетбольні майданчики з трибунами та роздягальнями. Це стосується не тільки Тернополя, але й наших майбутніх філіалів, які цього року плануємо створити у Хмельницькій та Київській областях, згодом – у Києві та Львові.

- Круто! А взагалі, спортивне спорядження, форма, облаштування класів та спортивних майданчиків інвентарем – це ж великі кошти. Це все Фонд вам допомагає?

27 (Copy)
27 (Copy)

- Не тільки. Наш головний фінансовий партнер – «Епіцентр».

Підтримка колосальна! Ви бачили, прекрасні класи, кабінети, все сучасне, зручне, хоча, дороговартісне.

38 (Copy)
38 (Copy)

Щодо футболу, то діти повністю екіпіровані, мають по кілька комплектів спортивної форми. Тренери працюють за спеціальною методикою для дітей такої категорії. ТРК «Подоляни» багато нам допомагає, діти 4 рази в місяць відвідують різноманітні розважальні заходи безкоштовно.

Допомагає нам «Опілля», підприємець Михайло Гросуляк, «Ласунка», співпрацюємо із Червоним Хрестом. Є і низка окремих підприємців, які теж нам надають допомогу.

24 (Copy)
24 (Copy)

- А самі офісні приміщення розташовані у будівлі храму, де ми з вами розмовляємо?

- Так. Офісні приміщення та навчальні класи розташовані у храмі Святого Василія. Настоятель церкви отець Степан пішов нам назустріч. І, знаєте, така обставина теж вносить певні позитивні корективи у поведінку дітей. Тут ніхто не підвищує голос, не кричить, не лихословить. Тобто, діє певне енергетичне поле доброзичливості, взаєморозуміння, спокою, урівноваженості. Зрештою, як і повинно бути у сакральній будівлі.

- Що ж, бажаю, аби такі своєрідні епіцентри добра, уваги до дітей, турботи про них, були і надалі не тільки в цій соціально-спортивній школі, але й, за підтримки Фонду «Реал Мадрид» та низки благодійників – у різних куточках Тернопільщини й України.

23 (Copy)
23 (Copy)

- Думаю, що це все реально. Маючи таких надійних партнерів, яких я вже називав, вірю, що ці амбітні плани, які ми ставимо перед собою, будуть реалізовані.

Фото: автора та надані Ярославом Несторовичем

Вибір читачів за тиждень

Відео