Оксана Бучко

Тернополянам на фестивалі «Ї» новий роман презентуватиме Павло Коробчук

57591502_3177130452312593_1920740655018016768_n

Одного з улюблених авторів мистецького фестивалю «Ї» зустрінуть цього року тернополяни. Павло Коробчук презентуватиме у Тернополі новий роман «Ключові клапани» 4 травня. Початок – о 15:00.  

«Ключові клапани» – друга книга великої прози Коробчука. Це історія про дружбу і зраду, славу і звинувачення, хворобу і любов, музику й мужність.

– Вирішив підсумувати час від точки дня Незалежності до сьогодення. Розмислами, історіями, героями показати – як час і нові знання змінюють наше минуле. Час змінює минуле. Кожне попереднє десятиліття породжує наступне. І це схоже на передачу генів: ось з’являється нібито нове десятиліття, але з генетичним матеріалом минулого десятиліття, з подібними рисами обличчя, і тому історії повторюються під зовсім неочікуваним кутом і в неочікуваних обставинах, - зауважує письменник.

Роман – це історія чотирьох друзів: Дениса, Яна, Юри і Віти. Одного спекотного серпневого полудня діти виходять з музичної школи і зустрічають активістів, що святкують проголошення Незалежності України. Кожен герой роману дуже різний, як й музичні інструменти у їхніх руках – волторна, гітара, барабани і скрипка, – а відтак, й доля у друзів складається по-різному.

– Чотири головні герої «Ключових клапанів» – це чотири збірні образи – моїх друзів, недругів, просто красивих незнайомих обличь на фотокартках, - продовжує автор. – Я їх дуже довго збирав докупи, а ще довше формував хронологічну лінію сплетінь їхніх біографій. Кожен герой, і музичний інструмент кожного з них, – це символ того, як могла би розвиватися країна, якби вона була людиною. Чотири різні характери, чотири різні перспективи і стратегії. Хоча, про які стратегії можна говорити, якщо далеко не всі з них спрямовані на самовдосконалення... І слово «клапани» – це не так про серце, як про музику. Чому? Про це – в романі. 

Довідково. Павло Коробчук – поет, музикант, журналіст, дипломований сходознавець. Автор семи поетичних книг, малої прози «Священна книга гоповідань» (2014), романів «Море для шульги» (2012) й «Ключові клапани» (2019). Лауреат премій ім. Бориса Нечерди (2017), «Смолоскип» (2004), поетичного конкурсу ім. Нестора Літописця (2016), премії ім. Б. І. Антонича «Привітання життя» (2009) тощо. Переможець 20-ти літературних слемів. Займається електронною музикою, автор музичного альбому «HOROBRO». Як журналіст працював на «Радіо Свобода», «Газеті по-українськи», зараз працює контент-редактором у кампанії «Чесно.Фільтруй суд». Мешкає у Києві.

Повністю програму фестивалю «Ї» можна дізнатись на презентації 25 квітня у Книгарні «Є».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео