Оксана Бучко

Що чекає тернополян, які не платять аліментів?

34434891_897938613726353_7906508443693875200_n

Нові засоби примусового виконання рішень ввели нещодавно для боржників, які мають борги у виплаті аліментів. Це стосується тих, хто не платив більш ніж шість місяців. Тож тернополянам варто ознайомитися із новою всеукраїнською правопросвітницькою кампанією «Відповідальне батьківство» від Міністерства юстиції України.

Перш за все, якщо у платника аліментів виникла заборгованість понад шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, накладатимуть адміністративне стягнення у виді виконання суспільно корисних робіт. Термін їх виконання – від 120 до 240 годин.

Виникнення заборгованості по аліментах є адміністративним правопорушенням, згідно якого державним виконавцем складається протокол.  Ця норма передбачена ст. 1831 Кодексу про адміністративні правопорушення України. Державний виконавець надсилає складений протокол про вчинення адміністративного правопорушення до суду за місцезнаходженням відділу державної виконавчої служби.

Що ж чекає порушників у випадку ухилення від виконання суспільнокорисних робіт?

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, звертається до суду із поданням про заміну строку невиконаних суспільно корисних робіт на адміністративний арешт. При цьому строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт. Арешт не може перевищувати 15 діб.

Які в подальшому виникнуть обмеження для неплатників аліментів?

Для осіб, у яких виникла заборгованість зі сплати аліментів на утримання дітей, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державна виконавча служба винесе постанови про:

  • тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
  • тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;
  • тимчасове обмеження боржника у праві користуваннявогнепальною мисливською, пневматичною та вихолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
  • тимчасове обмеження боржника у праві полювання.

Якщо особа злісно ухиляється від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей, то нестиме кримінальну відповідальність, яка передбачена ст. 164 Кримінального кодексу України.Ця ж норма стосується і злісного ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні.  Згідно із зазначеною статею, передбачено громадські роботи на строк від 80 до 120 годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Що ми розуміємо під поняттям «злісне ухилення від сплати коштів на утримання дітей»? Примітка до ст. 164 ККУ визначає, що це будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» за матеріалами Чортківського МЦ з надання БВПД.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео