Віра Олександрович

Тернопільщина здивує світ реставрацією унікальної ратуші (відео)

Бучацьку ратушу хочуть урочисто відкрити після реставрації у неділю, 19 травня. На цю дату вже запланували грандіозне святкування.  

Виявилося, що це дійство продовжить низку весняних заходів, які стартують 12 травня у Збаражі – Днем міста і Святом замку. Про це розповів голова Тернопільської обласної держадміністрації Степан Барна.

Барна
Барна

Нагадаємо, у пам’ятці архітектури, яку оздоблював сам Іоан Пінзель, якраз завершують серйозні ремонтні роботи.

- Близько трьох тижнів тому я навідувався на той об’єкт, - каже він. - Бачив, що зали там майже повністю зроблені. Лишається лише завершити зовнішню реконструкцію приміщення і провести археологічні розкопки довкола будівлі. Думаю, на окремі роботи треба лічені місяці. Добре, що нарешті завершиться 30-річна епопея із відкриття ще одного об’єкту. Адже ми розуміємо, що ратуша Пінзеля – це унікальне туристичне і культурне надбання нашої області.

До речі, проект із реконструкції будівлі фінансували переважно шляхом коштів Фонду регіонального розвитку. Роботи проводило Львівське спеціалізоване науково-реставраційне проектно-виробниче управління «Львів-Реставрація».

Довідка: Бучацька ратуша – унікальна пам’ятка архітектури середини XVIII ст. Вона належить до найвишуканіших в Україні будівель адміністративного призначення. Побудована в 1750-1751 рр. пам’ятка потребувала реконструкції із 1990-х років ХХ ст. За всі роки вартість реставрації склала 19 млн грн.  Понад 5 млн грн використали у 2008 р. У 2016 і 2017 рр. по мільйону виділяли у Бучацькій міській раді. У 2018 р. на ратушу витратили 12 мільйонів 400 тисяч, причому 2,4 млн грн - із міської казни Бучача.

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео