Тернопільські правоохоронці закликають містян подбати про безпеку у домівках на свята

narkosha

Тривалі вихідні не за горами. Великодні свята уже на порозі наших домівок. Для одних – це час відпочинку, а для інших – квартирних злодіїв – час «заробітку» та легкої наживи. Допоки краяни поспішатимуть поїхати до близьких, рідних та знайомих, домушники готуватмуться «попрацювати». Правоохоронці просять заздалегідь подбати про збереження свого майна у власних домівках.

Національна поліція у Тернопільській області нагадує схеми, за якими працюють зловмисники. Зазвичай злодії мають точно дізнатися, чи є хтось вдома – ходять по дворах і спостерігають, у яких квартирах «не світиться» та залишають мітки на дверях. «Працюють» вони як зранку, так і ввечері. Часто самі господарі допомагають зловмисникам за допомогою соцмереж, викидаючи фото з подорожей, констатуючи той факт, що домівка вже пустує.

Злодії до домівок потрапляють кількома шляхами – виламуючи серцевину замк або ж через пластикові вікна чи прочинені кватирки. Тож перевірте декілька разів перед виходом з дому, чи все в квартирі зачинено.

Якщо їдете кудись надовго – потоваришуйте із сусідами та попросіть їх періодично наглядати за помешканням. Ні в якому разі не залишайте ключі від квартир в якомусь зовнішньому сховку (під килимком, під вазоном тощо).

На дверях варто встановити декілька систем захисту – два та більше замків різного типу, спеціальні броньовані накладки на замки, броньовані чи виготовлені з потовщеного металу двері. Петлі дверей повинні бути заховані всередину.

Не  слід зберігати у квартирі в одному місці значні суми грошей, ювелірні вироби. Обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються вдома.

Власникам помешкань на перших поверхах поліцейські радять встановити на вікнах захисні грати.

Найбільш дієвий спосіб захисту помешкання – встановлення охоронних систем. Встановлюйте і датчики руху, які спрацьовуватимуть при відкриванні дверей, вікон, кватирок, повідомляючи дзвінком на ваш мобільний телефон про небезпеку у помешканні.

Будьте пильними! Якщо ви помітили підозрілих незнайомців, які вештаються  у вашому дворі чи під’їзді, розпитують будь-яку інформацію про ваших сусідів чи знайомих, з цікавістю розглядають,  ходять по всіх поверхах будинку та почергово дзвонять у кожні  двері квартир – негайно телефонуйте за номером 102.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео