Орест Сарматський

Вже відомо, де трактористи отримують до $20 тис./рік (Агроновини)

2502 (Copy)

В Аргентині агровиробники мотивують трактористів якісно виконувати усі технологічні операції додатковими преміями.

Про це 6 грудня у Києві в ході круглого столу «No-Till: бути чи не бути?», організованого компанією «УкрАгроЦентр», яка впроваджує бережливе землеробство на українських полях, заявив агроном-інженер, експерт з технології No-Till з Аргентини Карлос Альберто Сесар.

За його словами, щомісяця протягом року тракторист в середньому отримує $600-1 000 фіксованої ставки за умови забезпечення таких робіт, як посів, обприскування, збирання, інші механізовані роботи в полі. Якщо виконані усі норми по урожайності і сам виробник отримує прибуток, а не збиток, премія оператора сільгосптехніки за рік може сягати $20 тис.

Карлос Альберто Сесар наголосив, що у Аргентині домінує технологія прямого висіву No-Till.

– Це складна технологія. Це не просто купити відповідну сіялку. Це і техніка висіву, і техніка догляду, і техніка інокуляції. Для того, щоб увійти у технологію, потрібно 3-5 років, тому спеціалістів мотивують, щоб вони також були відповідальні за свій шмат роботи, щоб вони були відповідальності за результат, – поділився думками аргентинський фахівець.

Джерело: http://agroportal.ua/ua/news/mir/argentina-traktoristy-poluchayut-do-20-tysgod/

Ціна цибулі підтягується до $1/кг

2501 (Copy)
2501 (Copy)

Чергове зростання ціни відбулось на ринку ріпчастої цибулі України в минулі вихідні. Вартість продукції досягнула безпрецедентно високого рівня 20-25 грн/кг (0,66-0,83 €/кг).

На гуртових ринках країни цибуля вітчизняного виробництва пропонується в максимальному діапазоні 22-25 грн/кг (0,73-0,83 €/кг), імпортна продукція виробництва Азербайджан та Узбекистан коштує 20-22 грн/кг (0,66-0,73 €/кг), повідомляє «Інфо-Шувар». 

– Зростання ціни пов'язане передусім із суттєвим скороченням імпорту, яким від початку листопада Україна намагалася компенсувати нестачу продукції місцевого виробництва. Головними постачальниками цибулі в Україну в цьому сезоні стали Узбекистан, Казахстан та Азербайджан. Сьогодні в господарствах цих країн запаси цибулі експортної якості майже вичерпані. В сусідніх з Україною країнах, яких можна вважати потенційними постачальниками цибулі, ціни теж доволі високі через падіння врожаю в 2018 році, – йдеться у повідомленні.

Про скорочення імпорту свідчать і дані Держстату, згідно з якими в березні Україна імпортувала 11,8 тис. т цибулі, в порівнянні з лютим цей обсяг зменшився більш ніж в 2 рази.

Дані ОРСП «Шувар» підтверджують інформацію про зниження пропозиції. Якщо в лютому через інфраструктурні потужності ринку було продано рекордні 3,5 тис. т цибулі, то вже в березні пропозиція скоротилася до 1,9 тис. т, втім, навіть такий обсяг можна вважати рекордним показником обсягів торгівлі на «Шуварі», принаймні за останні 5 років. За словами продавців сьогодні попит на цибулю значно перевищує реальну пропозицію, покупців навіть не відлякують високі ціни.

– За рік цибуля в Україні подорожчала майже в 5 разів. На цьому тижні ціни на українському ринку, вперше від початку сезону, перетнули рівень цін в сусідній Польщі, де цього року теж зафіксовані рекордно високі ціни. На гуртовому ринку «Броніше» в Варшаві сьогодні цибуля коштує 0,64-0,75 €/кг, – зазначають експерти. 

За поточний сезон Україна вже імпортувала 61,5 тис. т цибулі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео