У Чорткові знайдено сліди однієї зі скрипок Страдіварі (фото)

maxresdefault

«Люблю читати старі газети: з їхніх шпальт можна дізнатися про несподівані, а деколи й зовсім приголомшливі новини. Одну з таких прочитала в міжвоєнному польському часописі «Nowy Kurjer». В описаній там історії згадується місто Чортків», - пишуть на сайті «Монітор Волинський».

Щоденна газета «Nowy Kurjer» («Новий кур’єр») виходила в Познані, присвячувалася політичним та суспільним справам. Одного дня до її редакції навідався місцевий мешканець з історією, що вела аж до Тернопільського воєводства. Її опублікували в номері від 23 квітня 1937 р. під заголовком «Слідами автентичного «Страдіварі». Далі процитую оригінальний текст:

Skrzypce2
Skrzypce2

«Наші читачі, напевно, пам’ятають ще фільм «Страдіварі» про історію однієї зі скрипок відомого Антоніо Страдіварі, який недавно показали в Познані. Прізвище найкращого скрипкового майстра XVӀӀӀ ст. останнім часом набуло актуальності у зв’язку із приготуваннями до виставки його робіт, що має невдовзі відбутися в Італії.

Кількома днями раніше польську пресу облетіла новина про відкриття начебто автентичного «Страдіварі» Яном Козаком у Ярославі (місто у Підкарпатському воєводстві Польщі, – авт.). Його скрипка має напис, який свідчить про те, що її виготовили в майстерні Антоніо Страдіварі в 1721 р. Якби вона виявилася автентичною, її вартість становила би близько 240 тис. злотих (станом на 1937 р., – авт.).

А нині, здається, ми стоїмо перед відкриттям ще одного «Страдіварі». До нашої редакції завітав залізничний асесор Леон Гулевич (із вулиці Домбровського, 52, помешкання 7) і засвідчив, що його батько, Еразм Гулевич, колишній директор школи в Чорткові, 56 років тому купив у мандрівного музиканта прекрасну скрипку, що мала всередині картку з написом:

«Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1751».

Цей напис друкований, за винятком дописаного числа 51. Біля напису видніються ініціали Страдіварі, а також характерний для його скрипок хрестик. Такими скрипками вже раз зацікавилася преса ще перед війною (Першою світовою, – авт.), однак ця справа згодом відійшла в забуття».

Skrzypce1
Skrzypce1

Фото «Монітор Волинський» та із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео