Орест Сарматський

Ціна свинини піднялась до передвеликоднього рівня минулого року (Агроновини)

3001 (Copy)

Ціни на ринку живця у другій половині квітня повернулися до минулорічного рівня  49-52 грн/кг.

Про це свідчать дані моніторингу закупівельних цін на свинину живою вагою, який проводить Асоціація свинарів України (АСУ).

Середня позначка цього тижня «зупинилася» на рівні 50,4 грн/кг, що лише незначно поступається середній ціні за тиждень до Великодня минулого року,  говориться у повідомленні АСУ.

Як зазначається, жвава підготовка операторів ринку м`яса до Великодніх свят та сподівання на активнішу реалізацію з початком сезону пікніків протягом тривалих святкових вихідних дозволила ціні закупівлі продовжити висхідний рух. Тож постачальники живця цього тижня змогли реалізувати товарні партії на 3-6 грн/кг дорожче, ніж тижнем раніше, а середня ціна закупівлі піднялася на 11,9%.

Втім, гравці ринку не очікують подальших цінових «ривків». На думку більшості операторів, протягом останнього тижня квітня ціна на ринку живця укріпиться на досягнутому рівні, а можливі зміни котирувань окремих постачальників не будуть значними. Так, більшість учасників Асоціації «М’ясної галузі» очікує, що ціна заготівлі свинини наступного тижня триматиметься в межах 49-51 грн/кг. Тож можна сказати, що український ринок синхронізувався з європейським, де наступного тижня очікують «спокійнішу» цінову динаміку,  додають в асоціації.

Експерт: фермерам необхідно відкривати прямі ринку для збуту

3002 (Copy)
3002 (Copy)

Держава повинна відкривати прямі ринку збуту товарів для підтримки українських фермерів. Таку думку висловив депутат Європейського парламенту від Партії Зелених (Австрія) і член Комітету з питань сільського господарства та розвитку села (AGRI) Томас Вайц в рамках прес-зустрічі. 

Сільське господарство є ключовим елементом сільського життя. І чим краще йтимуть справи у фермера, тим краще житиме село. Тому українська влада має допомагати малим та середнім фермерам з виходами на прямі ринки продажів,  говорить Томас Вайц.

Він зазначив, що в Австрії, наприклад,  уряд сприяє тому, щоб продукцію фермерів (мед, овочі, фрукти тощо) закуповували місцеві та туристичні магазини.

Крім цього, держава проводить політику громадських закупок  поставки продукції в дитячі садочки та лікарні від малих та середніх виробників, додав експерт.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео