Віра Олександрович

Актуально: на це жителям Тернопільщини дають лише 60 днів

Nerukhomist

За нерухомість на Тернопільщині уже сплатили майже 17,2 млн грн.

Громадяни у поточному році сплачують цей податок за об`єкти, що були у володінні в 2018 році, нагадали у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– Упродовж січня-березня цього року власники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплатили до місцевих бюджетів Тернопілля 17 млн 193 тис. гривень, – уточнює начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат. – Це перевищило очікування на 2,9 млн грн. Порівняно із відповідним періодом торік надходження зросли на 4,4 млн грн.  

Він зазначив, що левова частка сплати припадає на власників нерухомості – юридичних осіб. Вони внесли 89% від усього сплаченого платежу.

– Ці платники забезпечили понад 15 млн грн податку на нерухоме майно, – констатує посадовець. – А це – на 3,4 млн грн більше, ніж у першому кварталі торік.

Жителі області сплатили за нерухомість майже 2,2 млн грн. Ця сума перевищила обсяг минулорічних надходжень за 3 місяці на 983,7 тис. грн.

– Нагадуємо, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують фізичні і юридичні особи, які є власниками житлової і нежитлової нерухомості, – додає пан Комендат. – Юридичні особи самостійно визначають суму податку до сплати у декларації та сплачують податок за 2019 рік. Фізособам податок нараховують органи фіскальної служби, вручаючи податкові повідомлення-рішення.

Зазначимо, власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 кв. м для квартири та/або 500 кв. м для будинку, сплачують додатково 25 000 грн на рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості.

– Платіж нараховується на загальну площу об’єкта житлової і нежитлової нерухомості, у тому числі їхніх часток, – пояснюють у податковій. – Ставки податку встановлюють рішеннями місцевих рад.

Варто мати на увазі, що фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів із моменту вручення податкового повідомлення-рішення.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео