Селекціонер з Борщівщини поділився секретами своїх фруктових плантацій

На-Борщівщині-щедро-плодоносять-абрикосові-плантації-1170x585

Микола Павлик із Борщівського району – професійний садівник, ентузіаст  і пропагандист, селекціонер та відомий на Тернопіллі і поза його межами фахівець своєї справи. Розпочав її ще у місцевому радгоспі, а розвинув і вдосконалив власні вміння у першій на Тернопільщині  агрофірмі «Вікторія». Нині все це Микола Йосипович успішно реалізує і досягає нових, ще щедріших урожаїв у власному господарстві.  Навесні особливо вражають свої дивоцвітом його плантації абрикоса і персика, що восени ощедрюють фермера гідним урожаєм.

Саме Микола Павлик свого часу вивів середньостиглий сорт абрикоса «Борщівський», вага плодів котрого сягає від 40-85 грам. Солодкий, м’ясистий, морозостійкий, а також захищений від хвороб і шкідників, протягів,  фрукт. Коли у 90-х роках усі садівники в основному садили яблуні, груші, сливи, черешні та вишні, невтомний селекціонер почав займатися персиком. Вибирав і систематизував, акліматизував, аналізував, вів спостереження зміни погоди. Методом  відбору, колонізації, генетичних властивостей, формуванням крони та кущів із 30 сортів вибрав три основні, що притаманні для зони ризикованого землеробства лісостепу, пише Нестор Морозенко для poglyad.te.ua

– Найкраще вони себе зарекомендували за всіма показниками у нашій місцевості, – зазначає Микола Йосипович. – Три роки тому предметно зайнявся розведенням абрикосів на основі сортів канадської, чеської, італійської та французької селекції. На сильнорослій підщепі жердель – дика абрикоса маленька, насіння якої висіваю. Нові абрикосові кущі, не стовбури (наголошує пан Павлик), мають хорошу кореневу систему, дерево стійке до морозів, протягів, дощів, злив,  інших природних катаклізмів, кущовидна форма крони.

У щоденній селекційній справі садівник Микола Павлик використав три хвилі росту абрикосового дерева, створює хороший плодоносний кущ, що дає вже повноцінні плоди на третій рік висадки саджанців. Завдяки цьому зменшує ріст та передчасне завантаження урожаю у перші роки формування саджанця. Для такої технології не всі сорти абрикоси підходять. Нині Микола Павлик разом із своєю дружиною (яка є не лише його супутницею життя, а й сподвижницею у садівничій справі) пані Галиною виділяє сорти, що підходять для борщівської технології селекціонера.

– Коли бачиш весняний цвіт у саду, а потім оранжеві абрикоси та персики, стиглі червонобокі яблука, – і всі вони органічні фрукти, вітчизняні, а не закордонні, розумієш, що сад – неповторне надбання і приємна для душі робота, – наголошує пан Павлик.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео