Оксана Бучко

Тернополянам пояснюють небезпеку вітамінів у пігулках

58722595_2334162446868309_3181079128489066496_n

Банки із омегою, мультивітамінами, комплексами магнію, цинку, вітаміну D з кальцієм та креатином стали обов’язковими у списку для багатьох людей, які турбуються про своє здоров’я. В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун радить все-таки брати ці вітаміни із продуктів. Адже із клінічних досліджень тернополяни можуть дізнатись, що часто прийом біологічно-активних добавок до їжі був безрезультатним.

– От ти бігаєш, тренуєшся, багато працюєш і ще й вегетаріанка. Надіюсь, ти хоч якісь вітаміни п’єш? – Дуже-дуже часто я чую таке від знайомих, – пише тернополянка Зоряна Биндас. –  Ніт! – відповідаю я.  Бо й справді ні вітамінів у таблетках, ні BCAA, ні хондропротекторів, ні навіть желатину. Нічого! Тож йду їсти шпинат з кропивою.  

Офіційні харчові рекомендації, наприклад, Food and Nutrition Board (США), радять отримувати вітаміни і мінерали із їжі, а не з добавок, пише Уляна Супрун. Вони опираються на вміст мінералів і вітамінів саме в сучасних рослинах. Адже вітамін С в пігулці – це просто вітамін. Вітамін С в смородині чи яблуках –  не лише вітамін, а й поживні речовини, клітковина, вода, купа інших вітамінів, антиоксиданти. І так з усіма вітамінами.

Пігулки дійсно потрібні, якщо до збалансованого харчування людині далеко.

Також дієтичні добавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показаннями:

- вагітні жінки, особливо з багатоплідною вагітністю;

- люди із порушеннями всмоктування в шлунково-кишковому тракті (хоча тут доцільність перорального прийому вітамінів сумнівна);

- люди, що пережили голодування або тривале недоживлення;

- люди, що сидять на суворій дієті і при цьому багато тренуються (танцюристи, елітні атлети);

- люди, що дотримуються раціону, що виключає певні продукти (веганство, відмова від вуглеводів);

- люди, що підтримують протестне голодування та виходять із нього.

Але щоб витягнути із добавок більшу користь, потрібно знати результати аналізів щодо нестачі вітамінів в організмі.  Масштабні рандомізовані клінічні дослідження показали, що більшість людей п’є вітаміни дарма. Зокрема, вітаміни не зменшують захворюваність на серцево-судинні хвороби, інфаркти та інсульти, не запобігають появі чи розвитку деменції.

Водночас більшість людей, які п’ють БАДи, не усвідомлюють, що через прийом добавок понад міру можуть виникати побічні ефекти. Саме тому критично важливо дотримуватись дозувань, не приймати їх навмання та консультуватись з лікарем.

- Десятирічне дослідження 77 тисяч людей показало, що надмірний прийом вітамінів В6 та В12 збільшує розвиток раку легень в чоловіків.

- Надмірна кількість кальцію та вітаміну D потенційно збільшує ризик виникнення каменів у нирках.

- β-каротин, вітамін Е, можливо, високі дози вітаміну А в добавках шкідливі – такий висновок зробили у редакторській колонці в журналі Annals of Internal Medicine.

При всіх плюсах добавок вони ніколи не замінять збалансовану корисну їжу. Як організувати собі правильне харчування, можна прочитати на сайті МОЗ.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео