Тернополянам на замітку: весна – чудовий час для спелеотуризму (фото)

x_5f7f89f7

Дослідити підземне царство та відкрити для себе ще один вид спортивного туризму можна у будь-які вихідні. Це чудова нагода підтягнути фізичну форму, випробувати сили та дослідити нові місця.

Щодо самого спорту, то варто зазначити, що спелеотуризм розвивається в Україні протягом багатьох десятиліть і пов’язаний він із карстологією та спелеологією. Спелеотуризм - різновид спортивного туризму, зміст якого полягає в подорожах по природних підземних порожнинах (печерах) а також у подоланні різних перешкод (сифони, колодязі) з використанням різного спеціального спорядження (акваланги, карабіни, мотузки, гаки, індивідуальні страхувальні системи й ін.). Саме завдяки ентузіастам відкрито чимало печер, також проведено туристсько-спортивну класифікацію відомих печер, адже Україна на них багата.

x_8099dd8f
x_8099dd8f

Той, хто хоч один раз побував в «підземному царстві», побачив дивні витвори природи, залишиться вірним спелеології. Він знову й знову спускається в зяючі провали, протискується через вузьку, стискаючу грудну клітку, щілини, розплутує мудрі мережі лабіринтів, у цьому, мабуть, його прагнення випробувати свої сили, затвердитися в споконвічному діалозі людини із силами природи. Спелеотуризм технічно складний вид туризму. Його складність полягає у проходженні складних за рельєфом маршрутів в умовах відсутності природного світла, високої відносної вологості (до 100 %) та невисокої температури повітря. Все це вимагає від спелеотуриста ретельної підготовки до подорожі, а також сили, витривалості, спритності, вправності у використанні засобів життєзабезпечення під землею та засобів страховки.

x_53fd22e2
x_53fd22e2

Детальніше про печери на Тернопільщині, яких налічується близько 30, ви можете дізнатися на Регіональному інформаційному порталі.

x_db0e7d31
x_db0e7d31

Займайтеся спортом і пізнавайте світ!

Фото автора з печери «Млинки»

Вибір читачів за тиждень

Відео