Орест Сарматський

Американські вчені виводять термостійку худобу (Агроновини)

0701 (Copy)

Професор з університету Флориди Ралука Матеску намагається розгадати таємницю: як розводити термостійку худобу без втрат якості м’яса. Якщо їй це вдасться, вона зможе допомогти вберегти галузь тваринництва від наслідків глобального потепління.

Про це повідомляє Bloomberg.

Першим кроком до захисту продовольчої спроможності від глобального потепління є створення термостійкої худоби, яка здатна бути джерелом соковитого мармурового м’яса.

Ралука Матеску досліджує шляхи адаптації до клімату, що має значення не тільки в галузі тваринництва та сільського господарства.

Два роки тому вона отримала грант USDA для пошуку більш точного генетичного рецепту виведення термостійкої худоби. Щоліта вона зі своєю командою збирає зразки від більш ніж 800 корів на ранчо в Окічобі, проводячи вимірювання (температура тіла, довжина і товщина хутра, кількість поту, що виділяється).

Вони також вивчають характеристики, котрі мають значення для виробників худоби – за допомогою ультразвуку визначають рівень мармуровості м’яса.

Ралука Матеску зі своєю командою виділяють ДНК від кожної корови та відправляють їх до приватної лабораторії, яка аналізує ДНК на 250 тис. генетичних маркерів.

Далі вони проводять статистичні дослідження, щоб визначити, які бажані особливості найбільш сильно корелюють із генетичними характеристиками. Їхнє завдання полягає в тому, щоб визначити, які генетичні маркери серед тисяч, пов’язаних із цією ознакою, фактично формують цю ознаку.

За оцінками Ралуки Матеску, команді потрібно ще два-три роки, аби дійти до кінцевої мети – виведення порід корів, здатних витримувати високі температури, не жертвуючи якістю м’яса.

В Україні очікується рекордний урожай ріпаку

 

0702 (Copy)
0702 (Copy)

За прогнозами експертів у 2019 р. Україна збере рекордний урожай ріпаку – 3,5 млн т, що на 23% більше порівняно з попереднім роком, повідомляє AgroTimes.

За словами експерта олійного ринку компанії «Украгроконсалт» Юлії Гаркавенко, цьому сприятиме збільшення посівних площ під озимим ріпаком та його успішна перезимівля.

Також вона зауважила, що українські аграрії збільшують площі під ріпаком третій рік поспіль через його високу маржинальність, яка також зростає протягом цього періоду.

Внаслідок зростання врожаю ріпаку його експорт у 2019/20 МР очікується на рівні 2,9 млн т, що на 420 тис. т більше, ніж цього сезону.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео