Синяково – це Чортків чи Заводське? Люди висловили свою думку

DSC_0522

 У неділю, 5 травня, міський голова Чорткова Володимир Шматько та секретар міськради Ярослав Дзиндра, який є депутатом з цього округу, зустрілись з мешканцями мікрорайону Синяково (їх зібралось близько двох сотень), обговоривши найбільш нагальні питання, які цікавлять людей.

Міський голова розповів, що зараз активно розробляється новий Генеральний план Чорткова, який має на меті визначити напрямки розвитку міста на подальші роки. Проблема полягає у тому, що місто динамічно розвивається, але досі існує у своїх старих межах. Для прикладу, вул. Бердо – це Чортків, але земля Росохацької сільської ради; схожа ситуація і на вул. Золотарка, де Білівські землі; те саме і з мікрорайоном Синяково, землі якого належать селу Угринь (тепер – Заводська ОТГ).

DSC_0525
DSC_0525

«Старий кордон» проходить фактично по вулицях Копичинецькій та Новій, тож все Синяково виходить за межами міста. І хоч колишнє село Синяково приєдналося до Чорткова ще 1 квітня 1930 року, земельні питання досі не врегульовані. Відтак виходить парадоксальна ситуація – будинки мають чортківські поштові адреси, але земля під ними – села Угринь.

Проблема почала загострюватись, коли у 2015 році селище Заводське та село Угринь утворили Заводську селищну об’єднану територіальну громаду. Тоді новоутворена громада з метою наповнення бюджету почала робити свій проект встановлення меж, заходячи на території та будівлі, котрі мають чортківську прописку: зокрема автозаправну станцію, ресторан, чимало вулиць, ставок тощо.

DSC_0519
DSC_0519

Тож міський голова з громадою мікрорайону Синяково обговорили намір спільно звернутись до Заводської ОТГ з проханням погодити нову проектну межу міста, враховуючи вулиці, котрі мають чортківські поштові адреси. Заводська громада повинна рішенням сесії передати ці землі у межі міста Чорткова. Громада мікрорайону підтримала таку ініціативу, одностайно задекларувавши бажання залишитись мешканцями Чорткова. Лише за день занепокоєні ситуацією люди зібрали понад 350 підписів для підтвердження свого рішення.

За інф. Чортківської міськради

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео