Тернополянам на замітку: як позбутися шкідливих звичок

звичка

Кожен з нас володіє певними позитивними якостями, здібностями, талантами. До переліку таких характеристик можна віднести і його звички – доведені до автоматизму способи поведінки, які нерідко стають його потребами, з часом переростають у залежність. Звички ці можуть бути як хорошими, так і поганими, як корисними, так і шкідливими. Гарні та корисні звички є причиною гарного настрою, досягнення цілей, змін у житті. Погані чи шкідливі, навпаки, заподіюють шкоду вашому здоров’ю, доводять до краю (депресії і відчуття безсилля, негативних станів, нав’язливих думок). Але найголовніша особливість шкідливих звичок – це те, що позбутися їх надзвичайно важко. Проте, будь-якої звички-паразита можливо позбутися. Сьогодні мова піде саме про це.

Перше, про що слід сказати, це про автоматизм, із яким виконується звичка. Вона здійснюється без будь-яких зусиль прикладених людиною. Тобто, по великому рахунку, звичка - це те, що ми робимо вже несвідомо. Дія, доведена до автоматизму.

Формування звички відбувається за простим принципом: людина періодично робить і ту саму дію.

Мотиви вчинення звичних дій найчастіше знаходяться глибоко всередині нашої свідомості. І якщо розглядати це питання з точки зору ефективності, то можна сміливо сказати, що звичка по своїй суті дає позитивні результати, оскільки вона економить час і енергію, які завдяки їй вже не потрібно витрачати на обдумування і контроль здійснюється дії (але це за умови, якщо звичка позитивна). Однак коли питання стосується шкідливої звички, то набагато більше часу і сил ми витратимо на те, щоб позбутися від неї. І багато хто взагалі не уявляє собі цього. Я дам декілька рекомендацій, щоб ви могли виправити ситуацію та допомогли, перш за все собі, а потім оточуючим, позбутися уже «звичних страждань».

У чому ж причина?

Як ми вже з’ясували, що звичка – це автоматизм. І цей автоматизм є лише наслідком якоїсь причини. Саме тому, щоб викорінити будь-яку шкідливу звичку, потрібно, в першу чергу, чітко визначити її причину. В іншому випадку, звичка не тільки не зникне, але може навіть посилитися.

У формуванні будь-яких звичок лежать психічні стани. Наприклад, внаслідок стресу люди починають гризти нігті, переїдати, гризти губи і сторонні предмети і, звичайно ж, палити (пам’ятаємо, що розглядаємо питання з точки зору психології, а не медицини). Аналогічно цьому, невпевнені в своєму зовнішньому вигляді люди починають постійно поправляти зачіску, макіяж, одяг і т. п. Щоб всього цього уникнути, а точніше, позбавитися від цього (адже у нас же шкідливі звички), потрібно відшукати першопричину всіх цих напастей. А щоб відшукати причину, потрібно подивитися на себе з боку, тобто «включити» стороннього спостерігача.

Першим кроком на шляху до позбавлення від шкідливої звички є виявлення причини.

Лише позитивні емоції

Будь-яка, навіть сама погана звичка володіє таким сильним впливом на людину з причини того, що приносить носію позитивні емоції чи полегшення з приводу чогось. В приклад можна привести паління чи переїдання. Пішли покурили – «попустило», чи пішли та заїли стрес, нерви, горе чимось смачненьким і шкідливим.

Таким чином, ми приходимо до розуміння того, що основою нашої залежності в переважній більшості випадків є отримання саме позитивних емоцій. І тут важливо усвідомити, чи справді вам так заважає ваша звичка? Якщо вона особливої шкоди не завдає, то, можливо, від неї не варто позбуватися. Але якщо ж шкода від неї істотно більша, ніж сила приємних емоцій (говоримо про куріння), то з цією звичкою неодмінно варто «зав’язувати». А одне лише розуміння цього є суттєвим кроком на шляху до заповітної мети.

Як прийняти правильне рішення

Цей етап є, мабуть, найважливіший. Щоб позбутися шкідливої звички, потрібно прийняти тверде рішення зробити це. Причому рішення повинно бути не аби яким, а твердим, непохитним, «залізним», яке не зведе на нівець ваше вагання. Саме тут проявиться вся ваша сила волі.

Візьміть собі за мету відкласти на щось кошти (простий приклад кинути палити). Підрахуйте, що за один день відмови від паління ви заощадите певну суму коштів, а винагородою за це стане давно омріяна купівля якоїсь речі чи, наприклад, путівка на відпочинок. Або ж, якщо мова йде про переїдання, поставте собі за мету днів 10-20 зменшувати порцію і перед вживанням їжі випивати склянку води. Замість «заїсти» нерви, знайдіть для себе іншу віддушину.Чи укладіть з кимось із близьких парі (побийтеся об заклад), що якщо раптом ви закурите чи почнете нервово їсти шматок пирога, він/вона зробить те, що «має». Для вас це буде чудовою мотивацією надовго забути про сигарети. Придумати можна все, що завгодно. Головне, зробити намагання регулярними. Ваше завдання – довести до автоматизму і викорінити шкідливу звичку іншою, корисною.

Нова звичка

Аби нові дії замінили собою старі, потрібно виконувати їх постійно, день у день. Взагалі, психологи стверджують, що для повноцінного закріплення нової звички потрібно рівно 21 день.

На закінчення хочеться коротко сказати про ще кількох важливих нюансах, які сприяють позбавленню від шкідливих звичок:

  • щоб вас не турбувало бажання піддатися поганій звичці, на перших порах намагайтеся уникати створення в своєму житті сприятливих для неї умов;
  • наше оточення нерідко сприяє тому, що ми забуваємо про прийняте рішення. По можливості, тимчасово уникайте спілкування з людьми, у колі яких ви можете піддатися своїй старій звичці;
  • пам’ятайте про прийняте рішення, у цьому допоможуть спеціально створені нагадування: стікер на робочому столі, аркуш формату А4 з написом прийнятого рішення, закріплений на стіні, мотивуюча заставка на телефоні, будильник, навіть хрестик, намальований ручкою на руці, може вам допомогти. Або ж карта мрії чи скетчбук.

І завжди нагадуйте собі про те, що ваші звички складають частину вашої особистості. І вміння контролювати свої звички є умінням контролювати себе. А чи не це є одним з головних навичок в житті.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео