Оксана Бучко

Тернополянам нагадують про права та обов’язки у сім’ї

i-have-a-right-logo_1349x822

Сімейні відносини між подружжям, між батьками та дітьми, усиновлювачами та усиновленими, між матір’ю та батьком дитини щодо її виховання, розвитку та утримання регулюються Сімейним кодексом України (далі – СКУ). Тернополянам нагадують у центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області, що сімейні обов’язки згідно зі ст. 15 СКУ  не можуть перекладатися на іншу особу. Як виняток – встановлення особи недієздатною. Майновий обов’язок недієздатної особи за її рахунок виконує опікун.

Кожен член сім’ї, якому виповнилося 14 років, має право безпосередньо звертатися до суду за захистом своїх прав та інтересів, подавати позов про позбавлення батьківських прав, скасування усиновлення та визнання усиновлення недійсним.

Право неповнолітніх на шлюб

Як відомо, у шлюб можуть вступати особи, які на момент реєстрації шлюбу досягли 18 років. Право на шлюб надається особі у 16-річному віці за рішенням суду, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

ВАЖЛИВО! У разі укладання шлюбу у 16-річному віці особа набуває повної цивільної дієздатності.

Шлюб може бути визнаний недійсним:

  • якщо особа одночасно перебуває у вже зареєстрованому шлюбі;
  • якщо шлюб зареєстрований між особами, які є родичами прямої лінії споріднення;
  • якщо шлюб зареєстрований із недієздатною особою.

Також шлюб може бути визнаний недійсним за рішенням суду. Це стосується випадків, якщо шлюб був зареєстрований без вільної згоди жінки/чоловіка або шлюб є фіктивним.

ВАРТО ЗНАТИ! Згідно зі ст. 14. Закону України «Про безоплатну правову допомогу» діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту мають право звернутися за безоплатною вторинною правовою допомогою.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамах реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» за матеріалами Чортківського МЦ з надання БВПД

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео