Оксана Бучко

Порушники міграційного законодавства на Тернопільщині сплатили 200 тисяч гривень

Операцію «Мігрант» проводять на Тернопільщині з початку березня працівники міграційної служби області спільно із правоохоронцями.  За цей час виявили 52 нелегальних мігрантів та 144 порушення законодавства у сфері прав іноземців та осіб без громадянства.

- Ми прийняли 51 рішення про примусове повернення іноземців додому, 30 із них уже виконали, - розповів під час брифінгу начальник УДМС України в Тернопільській області Ярослав Давибіда. – Рішення про примусове видворення прийняли щодо двох іноземців. Один із них покинув територію України згідно з рішенням суду. Інший перебуває у пункті тимчасового перебування іноземців.

Після примусового видворення іноземцям закритий в’їзд у країну на 5 років. Найчастіше порушують міграційне законодавство громадяни країн безвізу – Молдови, Росії, Узбекистану. Також інші порушники – це іноземні студенти.

- Нагадуємо, що іноземці, які в’їхали на територію України з країни із безвізовим порядком, можуть перебувати тут не більше 90 днів протягом 180 днів. Безвіз не дає права на господарську, комерційну діяльність, працевлаштування чи навчання, - зазначила заступник начальника УДМС України Тетяна Лобач. – Ті іноземці, які мають право на постійне проживання в Україні, повинні виробити посвідку протягом 15 робочих днів. Вона діє протягом року або довше у випадку навчання, роботи чи реалізації міжнародних проектів. Після документування посвідками іноземці повинні впродовж місяця зареєструвати своє місце проживання. Сьогодні також переходять на ID-картки для посвідки. Тож книжечку потрібно обов’язково замінити перед виповненням 25 років та 45 років. Для обміну посвідки чи перед покиданням території країни іноземцям потрібно звернутись у міграційну службу не пізніше, ніж за 15 робочих днів до закінчення дії документу.

Протягом двох з половиною місяців в області порушники міграційного законодавства сплатили 200 тисяч гривень штрафу. Порушення можуть стосуватися не лише іноземців, а й громадян України. У такому разі мова йде про невжиття заходів щодо забезпечення своєчасної реєстрації іноземців (Ст. 205 КУпАП), порушення порядку працевлаштування, прийняття їх на навчання, надання житла (Ст. 204 КУпАП).

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео