Тамара Коблик

15 травня в історії Тернопільщини

15

Цього дня народилися:

український футбольний функціонер, Президент Професіональної футбольної ліги України Мілетій Бальчос (1949, с. Залісці, Шумський район). Нагороджений орденом Червоної Зірки. Заслужений працівник фізичної культури та спорту України (2006).

Результат пошуку зображень за запитом "Мілетій Бальчос"

польський священик, єзуїт, місіонер Ян Бейзим (1850, Бейзими — 2 жовтня 1912, Мадагаскар). Був учителем і наставником молоді в колегіумі Товариства Ісусового у Тернополі. Відомий своєю релігійною місією на Мадагаскарі. Там Бейзим збудував лепрозорій, де лікував прокажених. Змучений перевтомою о.Бейзим помер 2 жовтня 1912, в оточенні ореолу героїзму і святості. Блаженний о.Ян є прикладом святості життя. Підтвердив це Папа Римський Іван Павло II, проголошуючи його 18 серпня 2002 р. в Кракові блаженним. Літургійний спомин про нього припадає на 12 жовтня.

Beyzym.jpg

український художник, поет Богдан Вандяк (1959, Заліщики Бучацького району — 23 квітня 2015, Торонто, Канада). Від 1990 року проживає у м. Торонто (Канада). Перший як мистець прокладав дорогу у світ цифрової графіки, за що приходить визнання в Канаді, в США.

150px-Богдан_Вандяк
150px-Богдан_Вандяк

лікар, військовик, полковник медичної служби Ростислав Васюрина (1950, с. Загірці Лановецького району);

науковець, кандидат історичних наук, учасник 9 археологічних експедицій, автор понад 40 наукових статей із ранньої історії східних слов’ян Василь Воляник (1938, с. Печірка Лановецького району);

фахівець у галузі металургії, педагог, громадський діяч Богдан Гасюк (1937, с. Устя-Зелене Монастириського району);

заслужений працівник культури України, директор і головний диригент комунальної установи Тернопільського муніципального духового оркестру «Оркестра Волі» Володимир Грицай (1956).

DSCF4544.rotated.resized
DSCF4544.rotated.resized

ветеринарний фельдшер, громадський діяч, меценат Григорій Крупник (1911, с. Семенів Теребовлянського району – 03. 10. 2007, там само);

педагог, науковець, літератор, автор понад 70 наукових праць, книг про визвольну боротьбу УПА Леонід Пашинський (справжнє ім’я – Тибольщук Леонід; 1934, с. Юськівці Лановецького району);

педагог, диригент, автор науково-практичних статей, методичних розробок, перекладів творів для баяну, народного оркестру Василь Сиротюк (1951, м. Кременець).

Цей день в історії Тернопілля:

15 травня 1919 року – у Тернополі почала видаватися газета «Козацький голос». Видавалася Пресовим бюро 1-го Головного корпусу УГА і Пресовою Кватирою Начальної команди УГА. О цього ця газета національно-патріотичного спрямуван­ня. виходила в м.Кам'янка-Струмилова (нині Кам'янка-Бузька) на Львівщині.

15 травня 1951 року - у радянському концтаборі в Мордовії (Росія) помер священик, громадсько-освітній діяч, уродженець Струсова о.Микола Цегельський. Проголошений 27 червня 2001 р. блаженним священномучеником.

15 травня 1964 року – в м.Чортків помер український актор, режисер, театральний діяч Панас Карабіневич. Від 1917 - в театрі Миколи Садовського, з яким весною 1919 перебував на Тернопільщині. 1932–1939 очолював кооперативний театр у Терно­полі, який щороку гастролював Західною Україною. Від 1939 - директор Тернопільського обласного театру імені Івана Франка, створений з акторів театру Карабіневича і труп М. Комаровського та Б. Сарамаги. 1940 року Карабіневич ор­ганізував пересувний театр у м. Бережани. 1941 року був заарештований органами НКВС, ув'язнений. Після війни звільнений.Працював методистом Тернопільського обласного будинку народної творчості, режисером Заліщицького і Чортківського самодіяльних театрів, диригентом Чортківського районного будинку культури.

15 травня 1969 року – помер український художник, живописець і графік, уродженець с.Завалів Підгаєцького району Антін Монастирський. У 1900 році «Товариство для розвою руської штуки», членом якого був Антон Манастирський, виставляє його перші живописні твори. З того часу в Антіна Івановича і розпочалося активне творче життя. Він малює цілу галерею високодуховних творів - пейзажі, тогочасну злободенну дійсність, картини з історії народу, сатиру тощо.

Міжнародний день сімей, який відзначається 15 травня, можна назвати самим сімейним святом нашого часу. Засноване в 1993 році з ініціативи Генеральної Асамблеєю ООН, це свято швидко знайшло своїх прихильників по всьому світу.

Головна мета свята — зміцнити зв'язки в сім'ях і звернути увагу влади і всього суспільства на ті проблеми, з якими традиційно стикаються сім'ї в кожній країні.

Основною цінністю, яку переслідують організатори заходів до цього свята, є єдність рідних людей. Тільки розуміння, готовність прийти на допомогу в будь-яку хвилину, самовідданість та любов можуть зробити життя кожної родини більш щасливим. Тому в ООН вважають, що все суспільство має працювати на те, щоб ці цінності не зневажалися.

Безумовно, сім'я є основою суспільства, основою життя, основою передачі культурного досвіду наступним поколінням людей. Це лише кілька з цілої низки причин, за якими слід відзначати Міжнародний день сімей.

Щорічно для цього свята вибирається нова тема.

15 травня світ відзначає Міжнародний день клімату. Заснування цього неофіційного екологічного свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Іменини сьогодні святкують Борис, Гліб, Зоя, Панас, Роман, Марфа, Іванна.

Вибір читачів за тиждень

Відео