Орест Сарматський

У Мін’юсті назвали 3 області, які найчастіше страждають від рейдерів (Агроновини)

1802 (Copy)

Заступник міністра юстиції Ірина Садовська назвала три найпривабливіші області України для рейдерів. Найчастіше випадки рейдерства фіксують у Вінницькій, Одеській та Миколаївській областях. Про це посадовець повідомила в інтерв’ю НВ. Нагадаємо, в Україні залишається невирішеною проблема аграрного рейдерства.

Вона додала, що в цих областях сільське господарство займає велику частку в економіці регіону й найпопулярніше зловживання тут — подвоєння договорів оренди.

- Це коли на одну ділянку є 2 договори оренди. Ми стикаємося з фейковими судовими рішеннями, незаконним скасуванням реєстрації. Я вже не кажу про блокування техніки для виходу на поля, зборі чужого врожаю, перекручування земельно-кадастрових відомостей, — розповіла Ірина Садовська.

У разі рейдерської атаки потерпілому необхідно звернутися зі скаргою в обласну адміністрацію, після чого збираються представники всіх органів. Як правило, це відбувається оперативно — від одного дня до тижня. У разі, якщо не вдалося розв’язати проблему на місці, потерпілий подає скаргу до Комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції України. Вона повинна бути розглянута протягом 30 днів. Цей період у разі необхідності може бути продовжений до 45 днів.

Генпрокуратуру звинуватили у цілеспрямованій атаці на ягідну галузь України

1801 (Copy)
1801 (Copy)

Ягідним господарствам, рахунки яких були арештовані напередодні Великодня, накладено арешт на суму ПДВ у системі електронного адміністрування ПДВ, на яку вони мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Про це повідомляє «Укрсадпром» та «Ягідництво України». Зазначається, що відповідне рішення було ухвалене суддею Печерського районного суду м. Київ Новака Р.В. на задоволення відповідного клопотання прокурора Генеральної прокуратури України Луценка В.В. – тими ж особами, які заблокували господарствам доступ до рахунків. Таким чином, підприємства не можуть здійснювати не тільки грошові, але й товарні операції.

24-25 квітня 2019 року було паралізовано діяльність більш ніж 20 підприємств, що займаються вирощуванням та переробкою ягід. Підприємства з першого ж дня блокування (25.04.2019) почали подавати клопотання до першої інстанції про скасування арешту, проте жодної відповіді не отримали.

Також не отримали відповіді Асоціації «Укрсадпром» і «Ягідництво України», які звернулися до чинного та новообраного президентів України, прем’єр-міністра України, Генеральної прокуратури України, голови Служби безпеки України, директора Національного антикорупційного бюро України, голови вищої ради правосуддя України та Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео