Орест Сарматський

Перепелина ферма окупиться за чотири роки (Агроновини)

1902 (Copy)

Розрахована рентабельність продажів продукції з перепелиної ферми складає 7,6%, тобто з кожного $1 доходу господарство отримуватиме майже 8 центів чистого прибутку. Стабільні фінансові надходження дозволять окупити вкладені у створення ферми засоби менше ніж за чотири роки, пише Pro Consulting.

В Україні перепелів почали масово розводити з початку 2000-х років. Цей напрям динамічно розвивався аж до 2014 року, а поголів’я перепелів досягнуло 3,26 млн.

«Потім вдарила економічна криза і багатьом в нашій країні стало не до вишукувань. Свою роль зіграла і втрата контролю над частиною територій. Найбільше падіння поголів'я (-11,7%) було зафіксовано в 2015 році, потім скорочення кількості перепілок поступово сповільнилося до -0,4% у 2017 році. Але час йде, країна поступово вибирається з кризи, і перепелині ферми знову стали рентабельними», — сказано в повідомленні.

Загальний річний обсяг виручки перепелиної ферми на 10 тис. птахів, що вийшла на повну виробничу потужність, складе близько €100-120 тис., що майже в два рази більше початкових вкладень.

Для успішної реалізації бізнес-проекту експерти рекомендують врахувати відстань до ринків збуту м’яса та яєць перепелів.

Головним продуктом ферми будуть перепелині яйця. Півники знадобляться для забезпечення омолодження поголів'я, оскільки вік максимальної продуктивності перепілки від 4 до 15 місяців. Відбраковані птахи підуть на м'ясо, а ще одним побічним продуктом стане пташиний послід, який користується попитом як цінне добриво.

2019 року обсяги виробництва сільгосппродукції можуть зменшитися на 3,7%

1901 (Copy)
1901 (Copy)

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, обсяги валової продукції сільського господарства у 2019 році становитимуть 258,6 млрд грн (у постійних цінах 2010 року). Це на 3,7% менше від показників минулого року. Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. Нагадаємо, в Україні прогнозують збільшення виробництва молока цього року.

За його словами, валова продукція рослинництва може зменшитися на 5,3% проти показників 2018 року і становитиме 188,2 млрд грн.

Виробництво зернових і зернобобових культур прогнозується на рівні 68,4 млн т проти торішніх 70 млн т, тобто на 2,3% менше, ніж торік.

Очікується збільшення виробництва ячменю, пшениці, ріпаку та овочів закритого ґрунту.

За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, прогнозується збільшення на 0,8% проти 2018 року виробництва валової продукції тваринництва – до 70,5 млрд грн.

Обсяги виробництва м’яса, молока і вовни зменшаться в межах 1,2-4,7%.

Виробництво яєць зросте на 3,4%, а м’яса птиці – на 7,4%.

Таким чином, у 2019 році збережеться тенденція стабілізації сільгоспвиробництва,  досягнутого у попередні роки, а деякий спад зумовлений високою порівняльною базою 2018 року, коли Україна вперше у своїй історії перевищила валовий збір зерна у 70 млн т, підсумував Юрій Лупенко.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео