Орест Сарматський

В Україні почався сезон збирання озимої цибулі (Агроновини)

2001 (Copy)

Українські фермери в цьому році суттєво розширили площі під ранніми сортами цибулі, зокрема під озимою цибулею.

За інформацією аналітиків  EastFruit, на початку тижня на ринок України почали надходити перші пропозиції суперраньої озимої цибулі ріпчастої місцевого виробництва. Перші партії пропонувалися за цінами до 25-30 грн/кг, однак через невеликі обсяги, дрібний калібр і не дуже високий ступінь зрілості, користувалися помірним попитом. Пропозиції надходили з південних регіонів країни, переважно з Херсонської області.

Наприкінці тижня кількість пропозицій різко зросла, так само як і обсяг пропонованих партій. З ростом пропозиції падали і ціни на цибулю. Уже до п’ятниці овочівники Півдня України були готові продавати ранній озиму цибулю з поля по 17 грн/кг, однак за умови закупівлі об’ємних партій, готові були скидати ціну до 15 грн/кг.

Така ціна вже була набагато більш привабливою для покупців, навіть не дивлячись на те, що рання цибуля гірше зберігалася і була дрібнішою, ніж цибуля врожаю 2018 року. Це призвело до різкого зростання інтересу до даної продукції з боку перекупників з центральних і східних областей України та стимулювало овочівників форсувати прибирання цибулі.

За словами керівника Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федора Рибалко, українські фермери в цьому році суттєво розширили площі під ранніми сортами цибулі, зокрема під озимою.

– Українські овочівники прекрасно розуміли, що врожай цибулі в країні різко знизився в 2018 році, тому ще восени 2018 року ці фірми активно закуповували насіння озимих сортів цибулі, чекаючи, що ціни на неї будуть високими. В результаті, за моїми оцінками, площі під озимою цибулею під урожай 2019 року були найбільшими за всю історію України, – зазначає Федір Рибалко.

Джерело: https://agravery.com

В Україні прогнозується збільшення виробництва м’яса птиці та яєць

2002 (Copy)
2002 (Copy)

За розрахунками науковців, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 70,5 млрд грн (у постійних цінах 2010 року), що на 0,8% більше, ніж у 2018 році.

За словами Лупенка, при збереженні до кінця поточного року поголів’я корів, овець та кіз у господарствах населення та сільгосппідприємствах обсяги виробництва м’яса – вирощування худоби і птиці – у 2019 році очікуються на рівні 3442,0 тис. тонн, що на 2,7% перевищить показники 2018 року.

Однак, позитивний результат буде досягнутий виключно за рахунок збільшення обсягів виробництва м’яса птиці. Передбачається, що його буде вироблено 1889,3 тис. тонн, тобто на 7,4% більше, ніж минулого року.

Найбільше – на 4,7% – зменшаться обсяги виробництва м’яса великої рогатої худоби. Вони становитимуть 523,5 тис. тонн.

При збереженні поголів’я свиней у господарствах населення та у сільгосппідприємствах м’яса свиней буде вироблено на 1,2% менше, ніж минулого року – 967,5 тис. тонн.

Виробництво м’яса овець та кіз продовжить зменшуватися і становитиме 26,5 тис. тонн, що на 4% менше минулорічних показників.

Також зберігатиметься тенденція до зменшення обсягів виробництва молока. З 2014 року його виробництво скоротилося майже на 11%. У поточному році прогнозується отримати 9912,3 тис. тонн молока, що на 1,5% менше порівняно з 2018 роком.

Щодо виробництва яєць збережеться тенденція зростання виробництва, яка намітилася у 2017 році. За розрахунками Інституту аграрної економіки, яєць у поточному році прогнозується одержати 16,7 млрд штук, тобто на 3,4% більше, ніж у 2018 році.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео